logo
27/04
26/04
2 ...

У Франковому виші презентували оновлену інноваційну Лабораторію системного аналізу (ФОТО)

26-03-2024 15:33178

У Франковому виші презентували оновлену інноваційну Лабораторію системного аналізу (ФОТО)
Фото: пресцентр ЛНУ ім. І. Франка

На базі факультету прикладної математики та інформатики ЛНУ ім. І. Франка відчинила свої двері оновлена інноваційна Лабораторія системного аналізу – осередок майбутніх науково-технічних здобутків наших студентів та вчених.

Про це повідомляє пресцентр університету. 

Ініціативу було  успішно реалізовано завдяки спільним зусиллям Львівського університету та ІТ-компанії “SoftServe”, тож вже зараз охочі мають змогу попрацювати в навчально-наукових цілях з якісним обладнанням, яке передбачене в цьому просторі. 

Із важливою подією присутніх привітав Володимир Мельник, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка: “Ми пишаємося тим, що Львівський університет йде не просто в ногу з часом, а – на випередження. Це підтверджує сьогоднішня подія – відкриття інноваційної лабораторії системного аналізу спільно з компанією “SoftServe”. Вона демонструє і констатує той факт, що провідні IT-компанії світового рівня, зокрема “SoftServe”, бачать необхідність, потребу і можливість співпрацювати з університетом. Я переконаний, коли такий синтез, інтеграція зусиль буде звичною практикою, то Університет та вища освіта матимуть і перспективи, і популярність серед молоді, а наша держава буде європейською та конкурентоспроможною”. 

Також до гостей заходу звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації Львівського університету Віталій Кухарський: “Всі ми сьогодні після непростої для України ночі зібралися на, без сумніву, світлу подію. Я думаю, що це дуже вагомий показник того, що незважаючи на ракетні обстріли та життя у воєнний час ми розвиваємося, ми робимо кроки вперед, ми вдосконалюємося і дивимося у майбутнє. Компанія “SoftServe” не вперше відкриває в нашому університеті можливості для студентів. Це вже, безперечно, традиція. А ще це дуже класний європейський приклад того, як освіта має працювати з індустрією та як індустрія має працювати з освітою. Найважливіше те, що саме разом ми створюємо ту атмосферу, в якій буде цікаво вчитися студентам: оновлюємо освітні програми, наповнюємо приміщення новим обладнанням, практикуємо дуальну освіту. Дякую всім і сподіваюсь, що відкриття цієї лабораторії лише поглибить нашу співпрацю з “SoftServe”, і водночас стане гарним прикладом для інших компаній”.

 

Сферу бізнесу на події представив голова Ради директорів ІТ-компанії “SoftServe”, один із засновників цієї компанії, випускник кафедри теорії оптимальних процесів Ярослав Любінець: “SoftServe – це глобальна компанія, яка сьогодні налічує 10 тисяч працівників. Ми є представленими в 15 країнах Світу, зокрема і в США, Канаді, всіх європейських країнах та навіть у Чилі, в Сантьяго, Колумбії, Мексиці, Дубаї тощо. А почалося все тут, зі студентських років. І хоч мови програмування, які ми вчили тоді в університеті, є зовсім іншими, ніж сучасні, та саме Університет навчив нас мислити, розвинув наші здібності через велику кількількість математики, числові методи, функціональний аналіз тощо. 

Зараз програми оновлені і ті знання, які вам дають, це те, що дійсно потрібно. Випускник університету, випускник прикладної математики – це вже готовий спеціаліст, який може працювати в будь-якій глобальній компанії. 

Я теж хочу подякувати університету, факультету і кафедрі за те, що дали мені такий трамплін у житті. А ми як компанія дуже вдячні за співпрацю і будемо продовжувати підтримувати українську ІТ-освіту надалі. 

З нагоди відкриття Лабораторії системного аналізу слово мали також представники факультету прикладної математики та інформатики: декан факультету Іван Дияк, професор кафедри теорії оптимальних процесів Ярослав Чабанюк, завідувач кафедри теорії оптимальних процесів  Степан Шахно, а також голова первинної профспілкової організації працівників Львівського університету Юліан Бек та представниця студентства, магістрантка ОП “Системний аналіз” Віталія Борецька. 

Варто зазначити, що створення першої Лабораторії системного аналізу на факультеті було затверджено на засіданні Ректорату Львівського університету 20 жовтня 2008 року відповідно до службового подання тодішнього завідувача кафедри теорії оптимальних процесів факультету прикладної математики та інформатики, професора Бартіша Михайла Ярославовича та тодішнього декана факультету професора Савули Яреми Григоровича. 

Компʼютерне забезпечення станом на листопад 2008 року становило 17 компʼютерів. Оновлення технічного обладнання за кошти університету відбулося у 2010 році (22 одиниці комп’ютерної техніки). Згодом, у 2019 році, компанія “SoftServe” передає лабораторії системного аналізу спонсорську допомогу у вигляді компʼютерів, які донедавна становили основу матеріально-технічної бази лабораторії. 

У 2023 році кафедрі теорії оптимальних процесів виповнилося  50 років, тож її завідувач С. М. Шахно  за підтримки декана факультету І. І. Дияка знову звертається до SoftServe.  Наші випускники і цього разу відгукнулися на прохання та надали лабораторії 30 одиниць нової компʼютерної техніки. Після тривалого, понад піврічного ремонту приміщення лабораторії, сьогодні маємо повністю обладнаний комп’ютерний клас та встановлену комп’ютерну техніку. 

Загалом  Кафедра теорії оптимальних процесів в різний час випускала фахівців із спеціальностей “Прикладна математика”, “Інформатика”, а тепер готує бакалаврів і магістрів спеціальності “Системний аналіз”. Кафедра забезпечує читання низки основних курсів та багатьох дисциплін спеціалізації, перелік яких регулярно змінюється. 

Постійну підтримку кафедрі теорії оптимальних процесів факультету прикладної математики та інформатики надає компанія “SoftServe”, керівники та засновники якої (Тарас Кицмей і Ярослав Любінець) є  випускниками кафедри. Також саме “SoftServe” є потужним роботодавцем для наших теперішніх випускників, а навчання з елементами дуальної освіти у співпраці з ІТ-академією “SoftServe” дає можливість практичного досвіду на базі компанії здобувачам освіти ще зі студентських років.  

Приємно, що Львівський університет йде в ногу з часом і сьогодні презентує для студентів, науковців, міста та України оновлену інноваційну Лабораторію системного аналізу. Переконані, що її технологічні можливості та наукова атмосфера кафедри надихнуть не одного здобувача освіти чи вченого на великі наукові здобутки, які будуть корисними не лише для Університету, а й для нашої держави в цілому.

 

Leopolis.news