logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Сьогодні відзначають Всесвітній день театру – свято митців сцени та глядачів

27-03-2024 10:23264

Сьогодні відзначають Всесвітній день театру – свято митців сцени та глядачів
Фото: Мінкультури

Всесвітній день театру відзначають щорічно 27 березня - не просто професійне свято митців сцени, це свято мільйонів глядачів. У театрі немає другорядних професій, тому цей день святкують письменники, режисери, композитори, художники, хореографи, гримери і костюмери, оператори світла та звуку, білетери.

 

Про це пишуть «Українські новини».

Міжнародний день театру відзначається з 1962 року за ініціативою Міжнародного інституту театру (International Theatre Institute, ITI). Свято припадає на березень і служить приводом для театральних колективів вшанувати свою професію та поділитися радістю театру з глядачами. Започатковане це свято було у 1961 році французьким театральним діячем Жаном Кокто на честь першої театральної вистави у Стародавньому Римі.

Це свято є унікальною можливістю для театральної спільноти об'єднатися та підкреслити важливість театрального мистецтва як засобу культурного обміну та взаєморозуміння між народами. Воно також сприяє зміцненню миру та дружби між країнами через спільне визнання і шанування театрального мистецтва.

На честь цього дня театри влаштовують особливі вистави, відкриті репетиції, майстер-класи, виступи та круглі столи. Щорічно, до Міжнародного дня театру, відома театральна особистість підготовує звернення до театральної спільноти, в якому піднімаються актуальні для театру теми.

Вперше про театр згадано в джерелах, датованих 497 роком до н.е. У них йдеться про проведення свята, присвяченого богу Діонісу. Перша будівля театру з’явилась у Римі в 55 році до н.е., там виконували вірші та невеликі п’єси, переспіви легенд і міфів.

Перший український стаціонарний театр був відкритий у Львові в 1795 році, а через 24 роки з’явилася перша українська п’єса «Наталка-Полтавка» Івана Котляревського.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news