logo
27/04
26/04
2 ...

На львівській Ратуші приспустили прапор міста у день поховання Ігоря Юхновського

28-03-2024 10:56149

На львівській Ратуші приспустили прапор міста у день поховання Ігоря Юхновського
Фото: Роман Балук

На будівлі Ратуші та на флагштоку перед Львівською міською радою приспустили прапор міста як символ співчуття у день поховання Ігоря Юхновського – почесного громадянина Львова, громадського та політичного діяча, Героя України. Також на будівлі Ратуші вивісили банер на знак вшанування пам’яті Ігоря Юхновського.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Зазначимо, сьогодні Львів прощається з Ігорем Юхновським – українським фізиком-теоретиком, громадським та політичним діячем, професором, академіком НАН України, Героєм України, почесним громадянином Львова. Ігор Рафаїлович відійшов до вічності на 99-му році життя.

Громада Львова щиро співчуває рідним, близьким та усім, хто знав Ігоря Рафаїловича.

Довідка

Ігор Рафаїлович Юхновський створив добре знану у світі Львівську наукову школу статичної фізики. Він розробив оригінальні й потужні методи теоретичних досліджень систем взаємодіяльних частинок: метод колективних змінних та метод зміщень і колективних змінних, які дозволили розв'язати серію принципових проблем фізики конденсованої речовини.

1990 року Ігоря Юхновського обрано депутатом Верховної Ради України. У парламенті очолював опозицію як Голова Народної Ради.

1991 року був кандидатом у Президенти України.

Протягом грудня 1999 – березня 2002 років був Головою Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України.

У червні 2006 року Ігоря Юхновського призначено в. о. Голови Українського інституту національної пам'яті – центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Був одним із засновників та учасником ініціативної групи «Першого грудня».

У 2016 році, з нагоди 760-річчя Львова, Ігорю Юхновському присвоєно звання  «Почесний громадянин міста Львова».

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news