logo
27/04
26/04
2 ...

Стрийська поліція майже півтора року не може розслідувати підрив авто

28-03-2024 12:201353

Стрийська поліція майже півтора року не може розслідувати підрив авто

23 листопада 2022 року у Стрию під легковим авто було підірвано вибуховий пристрій. Дякуючи щасливому збігу обставин водій легковика не загинув, але шкоди було завдано немало. Однак місцева поліція й досі шукає замовників та виконавців цього замаху на вбивство.

У ніч з 22 на 23 листопада 2022 року на дах та праві передні дверцята авто «Фольксваген Пасат», яким користується місцевий підприємець Василь Дейнега, чорною фарбою хтось наніс літеру «Z». Про це пану Василю зранку розповіли сусіди.

Спроба видалити ці написи не вдалася й тому він вирішив поїхати в спеціалізовану майстерню. Практично відразу, як Дейнега сів в автомобіль і розпочав рух, з правого боку машини пролунав вибух.

На місце вибуху прибули вибухотехніки та з’ясували, що під праве переднє колесо авто було підкладено гранату «УЗРГМ-2,82, 583». На місці злочину було виявлено лапку та кільце від гранати. Також з’ясувалось, що для більшої та сильнішої зони ураження до даної гранати клейкою стрічкою було примотано велику кількість цвяхів, внаслідок чого було пошкоджено вікна першого та другого поверхів будинку та припарковані поруч автомобілі.

За фактом даного інциденту та відповідно до заяви В.Дейнеги Стрийське районне управління поліції ГУНПУ у Львівській області ще 23 листопада 2022 року відкрило кримінальне провадження № 12022141130000691 за частиною 4 статті 296 Кримінального кодексу України.

Василь Дейнега даний інцидент пов’язує зі своєю діяльністю, оскільки з 2020 року між ним та засновниками-керівниками ТзОВ «Фієрія розваг» відбувалися та відбуваються ряд судових засідань щодо стягнення заборгованості по орендних платежах, щодо визнання незаконним перереєстрацію майна, щодо скасування права власності на нерухоме майно. У своїх показах він назвах прізвища ймовірних осіб, які могли бути зацікавленні у його залякуванні. Більше того, Василь Дейнега заявив, що готовий пройти поліграф. Також він просив поліцію надати йому охорону для захисту життя та здоров’я.

Під час розслідування потерпілий В.Дейнега кілька разів звертався до начальника Стрийського районного управління поліції ГУНПУ Андрія Коцура з клопотанням про зміну правової кваліфікації злочину з хуліганства на замах на вбивство. Підрив гранати, яка могла вбити людину, поліція назвала хуліганством. Хоча за всіма ознаками - це замах на вбивство, якщо, навіть, не терористичний акт. До речі, пізніше невідомими особами було облито кислотою автомобіль адвоката В.Дейнеги.

Потерпілий неодноразово звертав увагу слідчих на якесь дивно довготривале проведення розслідування підриву його автомобіля та можливий замах на його вбивство. Більше того, він звернувся з клопотанням надати йому для ознайомлення матеріали кримінального провадження. Однак, усі його заяви Стрийська поліція залишила без відповіді, хоча відповідно до закону мала б надати аргументовану письмову відповідь. До речі, Василь Дейнега звертає увагу на ще один факт: при відкритті провадження в документах поліція вказали зовсім інші номери авто, ніж те, яке було пошкоджене вибухом. Після усного зауваження слідчий сказав, що це помилково. А якщо ні?.. Також, у витязі з ЄРДР переплутана літера в прізвищі пана Дейнеги.

У воюючій країні досить дивним виглядає такий довгий час розслідування відносно не складної справи щодо обмалювання машини літерами «Z» та спроба підриву її пасажира. Єдиним логічним пояснення цьому може бути лише підозра у причетності до злочину осіб, які дотичні до керівництва Стрийської міської ради. Але про ці факти ми розповімо детальніше у нашому наступному матеріалі.

Як зазначила у коментарі для редакції щодо цієї справи речник ГУ НПУ у Львівській області Світлана Добровольска, розслідування цього злочину триває і громадськість обов’язково буде проінформована про його результати.

«Слідчі активно працюють і наближаються до завершення справи й визначення винних», – наголосила С.Добровольська.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news