logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Львівська філармонія запрошує на квітневі музичні події

28-03-2024 20:32275

Львівська філармонія запрошує на квітневі музичні події

Вечори єдності, підтримки, часу разом з найріднішими, добрих справ та відкриття незнаних сторінок власної історії. Львівська філармонія готує по-справжньому весняний та затишний квітень для слухачів.

«Запрошуємо на 20 концертів, серед яких — благодійні вечори на підтримку ЗСУ, дебюти молоді в рамках «Талантів ІІІ тисячоліття», виступи солістів оркестру, дитячий балет та насичені симфонічні програми», - йдеться у повідомленні філармонії. 

П’ятниця 05.04.2024 / 19:00.  Добродіяння

Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії проведе благодійний концерт, кошти від якого буде спрямовано на потреби армії. Зберімось разом, щоб добра стало більше, і його сила множилась! Змінити історію — в наших силах.

Цей концерт — про місце затишку й добра, а також прихистку в теплому колі однодумців, коли суворі вітри близького жаху лютують назовні. Два спеціально дібрані твори програми — музика геніального Бетховена та нашого видатного сучасника Станковича — переповнені любов’ю до природи та пасторалі. У основі цього жанру лежить прийом зведення складності людського буття до його основних, зрозумілих кожному понять. Ідея добра — такого банального та унікального водночас — віддзеркалює те, що ми можемо робити вже зараз для наших близьких та особливо — українських захисників.

Субота 06.04.2024 / 18:00. Конфронтація

Пориньте у безперервне звучання симфонічного оркестру INSO-Lviv, що надихає, заряджає та звільняє від важких думок. Відкрийте музику, що змушує дихати на повні груди, відчувати неповторні миті і радіти кожній хвилині в колі друзів та однодумців.

Сучасний світ давно потонув у конфронтаціях. Сутички, протистояння, ворожнеча, конкуренція — це реальність, від якої не сховаєшся. І українці на третьому році війни знають про це, як ніхто інший. Та цього вечора на сцені Львівської філармонії обійдеться без конфронтацій. Адже за вже доброю традицією симфонічний оркестр INSO-Lviv виступить під батутою нового запрошеного диригента, познайомивши з ним львівську публіку. У виконанні оркестру INSO-Lviv та Робіна Енгелена прозвучить масштабна Четверта симфонія Брукнера — один з найвидатніших творів композитора, виконання якого — завжди особлива подія. У названу «романтичною» музику закладений цілий комплекс емоцій та образів, у якій кожен віднайде ключі до розвʼязання внутрішніх конфронтацій.

П’ятниця 12.04.2024 / 19:00. Солісти оркестру

Музиканти Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії та диригент Сергій Хоровець запрошують на концерт солістів. Спільно з оркестром у їхньому виконанні ви почуєте водночас вишукану та екстравагантну програму.

Розпочне вечір романтична поема французького композитора Каміля Сен-Санса «Муза і поет», в якій солюватимуть Олександра Мороз та Дмитро Ніколаєв. За словами композитора, ідеєю твору стало передати «розмову двох інструментів замість змагань двох віртуозів», наголосивши цим на значення виразності тембрів скрипки та віолончелі. 

Продовжить представляти струнну групу оркестру альтист Андрій Савич як соліст в Концерті для альта з оркестром Бели Бартока, а завершить вечір ще один концерт — Концерт для тромбона з оркестром українця Левка Колодуба, соло в якому виконає Богдан Лущ. 

Субота 13.04.2024 / 18:00. Сила мистецтва 3.0. Благодійний аукціон

Благодійний аукціон «Сила мистецтва» вже втретє відбувається за участі Академічного симфонічного оркестру INSO-Львів Львівської національної філармонії та галереї «Home of Arts Lviv» за підтримки «Ветеран Медіа». На слухачів чекатимуть: унікальні твори мистецтва від галереї «Home of Arts Lviv», незабутній вечір у супроводі симфонічного оркестру INSO-Львів та особлива атмосфера та цінні миті спілкування у колі однодумців.

Неділя 14.04.2024 / 11:30. Пригоди дівчинки Веснянки

«Пригоди дівчинки Веснянки» — унікальний балет відомої української композиторки Жанни Колодуб, написаний спеціально для дітей!

Спільно з балетною школою-театром «L.Stage» Львівська філармонія готує особливу подію — дитячий балет на сюжет відомої казки Г. К. Андерсена «Дюймовочка».  Чарівне яскраве дійство, яке окрім вишуканих костюмів, невагомої хореографії та прекрасної музики готує для глядачів ще багато сюрпризів. Ніхто краще не розповість казкову історію, ніж діти. Переосмислюючи казку, композиторка додає яскравих національних ознак цій історії завдяки музичній мові, а головне — називаючи головного персонажа Веснянкою.

Четвер 18.04.2024 / 19:00. Бандура. Трибʼют

Берегти історію та звучання своєї країни, бути її голосом, поширювати її пісню — саме таке призначення для себе обрали учасники концерту. Усіх їх обʼєднали роки навчання в класі бандури Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка, адже класу цьогоріч виповнюється 70 років. 

У стінах філармонії ювілей збирає студентів, викладачів, випускників, які стали знаними артистами, а також запрошує усіх закоханих у звучання бандури слухачів. Неможливою бандура є без пісні, тож виконавці готують низку українських співанок: від фольклорних обробок до хітів 80-х. У супроводі бандури прозвучать пісні Володимира Івасюка, Анатолія Кос-Анатольського, Ігоря Білозіра та інших.

П’ятниця 19.04.2024 / 19:00. Ремінісценції.UA

«Ремінісценції.UA» — це мікс різних жанрів: слово, пластика, музика, пісня, поезія, відеоінсталяція… Унікальність цього історично-музичного проєкту — у тому, що сучасними сценічними засобами ми розповідаємо глядачеві 300-літню історію нищення України російською імперією… Проєкт складається із десяти новел, своєрідних персональних історій про Війну, Страх, Репресії, Смерть, але водночас — про Віру, Життя, Надію, Боротьбу за Україну. 

У проєкті звучатимуть твори українських композиторів: Богдана Весоловського, Анатолія Кос-Анатольського, Ярослава Барнича, Володимира Івасюка та інших. 

Субота 20.04.2024 / 18:00. Взаємодія

Програма концерту INSO-Львів зіткана зі справжніх хітів у світі класичної музики — хвилюючої Симфонії № 40 Вольфганга Амадея Моцарта та вражаючої Симфонії № 3 Йоганнеса Брамса.

Сьогодні, коли ми потребуємо тотального перезавантаження та наповнення, пропонуємо відчути вам потужну силу взаємодії, яка маніфестує — обʼєднавшись, ми примножуємо свою міць, значення та досягнення. Взаємодія музикантів та диригента народжує єдність у способі відтворення музичного твору, а взаємодія двох геніальних симфоній в одному концерті викликає бажання негайно купити квиток. Що й казати — лише на концерті у вас є можливість взаємодіяти з живим звучанням симфонічного оркестру, яке безвідмовно резонує у серці. То чи не це є вірним способом взаємодії з самим собою?

Неділя 21.04.2024 / 11:30. Автостопом по музичній галактиці. Планета Інструментів

Продовжується цикл інтерактивних музичних пригод «Автостопом по музичній галактиці»! Протягом 10 концертів разом із Дзень-Бумом юні слухачі побувають на дивовижних  планетах музичної галактики, де зможуть познайомитися з їхніми мешканцями та особливостями кожної з планет. Також перед кожним концертом, об 11:00 на маленьких слухачів чекатимуть веселі інтерактиви від Центру музичного розвитку «TEMPO»

Чи легко самотужки виготовити музичний інструмент? Якщо вас влаштує звичайний маленький інструмент із простеньким звучанням — тоді так, легко! Однак, якщо вас вражають різнобарвні звуки справжнього оркестрового інструменту, ви захоплюєтеся його виглядом і зачаровуєтеся майстерністю гри на ньому — тоді над виготовленням такого інструменту потрібно попрацювати. Цим і займеться дослідник музичного космосу Дзень-Бум під час подорожі на чергову музично-галактичну планету.

Неділя 21.04.2024 / 18:00. Якщо любиш Україну

Віктор Камінський працює в найрізноманітніших стилях та жанрах, його перу належать як симфонії, так і фантазії на теми відомих пісень; як музика у бароковій стилістиці, так й модерністичні досліди. Секрет успіху і привабливості пісень Віктора Камінського впродовж понад тридцяти років полягає в тому, що він ніколи не трактував «легкий» жанр як меншовартісний у порівнянні з академічною сферою. Він переконаний, що композитор-професіонал повинен з такою ж мірою креативністю та шаною підходити до популярних пісень, як і до симфонії. 

Вівторок 23.04.2024 / 19:00. Я йду, Христе!

Пам’яті митрополита УГКЦ Андрея Шептицького Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика та сучасний український експериментальний театр ТМ «Театр у кошику» підготували спільний проєкт — виставу «Я йду, Христе!» у живому супроводі відомих музикантів.

Текстову основу вистави складають епістолярна повість Григора Лужницького «Дванадцять листів о. Андрея Шептицького до матері» і фрагменти спогадів Софії Шептицької, з роду Фредрів «Молодість і покликання Романа Шептицького». 

Сюжет зосереджується на переломному моменті, коли молодий Роман Шептицький, у майбутньому митрополит Андрей, приймає рішення йти духовним шляхом. Вистава може бути зрозумілою людині будь-якого віросповідання чи конфесії, адже йдеться в ній про пошук віри, про дорогу до Бога, про усвідомлення своєї місії в житті і її незречення. 

Середа 24.04.2024 / 19:00. Вечір інструментальних дуетів

Запрошуємо послухати знамениті інструментальні концерти у виконанні учнів Львівського державного музичного ліцею імені Соломії Крушельницької! У Львівській національній філармонії продовжується традиційна серія виступів молодих талантів.

24 квітня ви почуєте їх у супроводі Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» під диригуванням Тараса Вергуна. У програмі — концерти Антоніо Вівальді, Йоганна Себастьяна Баха, п’єса Пабло де Сарасате про його рідне містечко «Наварра», а також особливий твір нашого сучасника, композитора Костянтина Віленського. Закордонна преса називає його «бароном джазу» та піаністом-віртуозом «світової слави», однак і у жанрі варіацій, тим паче на тему віденського класика Йозефа Гайдна автор пише блискуче.

Послухайте музикування майбутніх зірок, які здобувають відзнаки українських та міжнародних змагань!

П’ятниця 26.04.2024 / 19:00. Вечір прем’єр 3.0

Не секрет, що кожен концерт у філармонії є справді неповторним, бо щоразу музиканти готують нові програми до зустрічі з публікою. Та особливе місце серед творів займають премʼєри. Довірити перше виконання свого дітища — знак великої прихильності та поваги від композитора і ми пишаємось тим, що в стінах філармонії прозвучали сотні українських та світових премʼєр. Саме це й надихнуло ідею Вечорів премʼєр, перший з яких з великим успіхом відбувся у вересні-2023, а другий — на початку лютого 2024 року.

Цього ж разу Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії в тандемі з солістами — Іриною Ключковською, Лідією Футорською, Іванною Гетто, Модестом Менцінським — та диригентом Сергієм Хоровцем представлять новітні твори наших закордонних сучасників, а також вже відому, хоч і рідкісну на українських сценах, композицію українського митця Левка Колодуба.

Субота 27.04.2024 / 18:00. Stabat Mater

«Stabat Mater» — твір уельського композитора Карла Дженкінса для симфонічного оркестру, хору та двох солістів, заснований на середньовічній католицькій секвенції «Stabat Mater».

У цьому творінні Дженкінс поєднав традиційну західну музику (оркестрову і хорову) з народними інструментами і піснями зосередивши свою увагу на музиці Близького Сходу. На відміну від більшості перекладень, в роботі уельського композитора використовується не тільки вихідний латинський текст, а і текст з інших джерел. У це число входять: «Ave verum», «Плач» («Lament») — вірш дружини композитора Керол Барретт і «Заклинання» («Incantation») — частково виконується на стародавньому арабському, два поетичних твори — вірш Румі і уривок з «Епосу про Гільгамеша», перекладені на англійську та арамейську. 

Вівторок 30.04.2024 / 19:00. Крізь темряву

У час, коли канонічна боротьба добра зі злом схрестила мечі не на життя, а на смерть, віра в порятунок є також викликом. Насамперед — всепоглинаючому відчаю. 

У найважливіший для усіх християн тиждень Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії представить програму творів, інспірованих духовністю. Разом з американським диригентом Бенджаміном Лоебом та гостями філармонії: сопрано Еллісон Епштей, віолончелістами Пітером Зайденбером та Арі Еваном оркестр презентує пʼять творів композиторів різних генерацій, серед яких поряд з музикою легендарних класиків можна буде почути творчість наших сучасників. Символічно й те, як поєднаються в одному вечорі романтична людиноцентричність з піднесеним спокоєм покладених на мелодії псалмів, подібно до того, як високе звучання сопрано переплітається з глибоким тембром солюючої віолончелі. 

Також радимо звернути увагу на події:

Четвер 11.04.2024 / 17:00. Panis Angelicus* | Ангельський хліб

Музей історії релігії

Середа 17.04.2024 / 19:00. Органні перлини

Фоє Львівської національної філармонії

Четвер 18.04.2024 / 18:00. Псалми Віри

Камерна сцена (вул. Скорика, 7, вхід "Каса", третій поверх)

Четвер 25.04.2024 / 17:00. Barocco Spirituale* | Бароко духовне

Музей історії релігії

Неділя 28.04.2024 / 18:00. Сім слів Христа на хресті

Архикатедральний Собор Святого Юра

Leopolis.news