logo
01/05
30/04
2 ...

Відбулося перше засідання Регіональної координаційної ради з питань громадського здоров’я Львівщини

30-03-2024 19:09254

Відбулося перше засідання Регіональної координаційної ради з питань громадського здоров’я Львівщини
Фото: Львівська ОВА

На засіданні розглянули низку актуальних питань.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

У Львівській ОВА під головуванням заступниці очільника Львівщини Христини Замули провели перше засідання Регіональної координаційної ради з питань громадського здоров’я у Львівській області. 

Учасниками події стали представники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники закладів охорони здоров’я, громадських організацій, які провадять діяльність у сфері громадського здоров’я.

«Від 16 січня 2024 року згідно з розпорядженням начальника Львівської ОВА утворили Регіональну координаційну раду з питань громадського здоров’я у Львівській області. Відтепер, працюватимемо більше, вкладатимемо максимум зусиль у досягненні високих стандартів у цій сфері. Наша мета – стати прикладом та лідером в Україні щодо формування громадського здоров’я в умовах викликів сучасності. У цей складний період ми зобов’язані виконувати все можливе, щоб люди менше хворіли на інфекційні та неінфекційні хвороби», – зазначила Христина Замула.

Під час засідання присутні обговорили чотири питання:

  • Аналіз показників інфекційної захворюваності на Львівщині за 2023 рік та визначення ризиків на 2024 рік;
  • Щодо порядку оформлення медичної документації відповідно до наказу МОЗ «Про організацію медичних оглядів дітей та інших осіб для зарахування їх до закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку» від 25.07.2023 № 1351;
  • Аналіз діяльності Державної установи «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я  України» щодо профілактики неінфекційних захворювань у Львівській області. 

Огляд діючих Програм з питань профілактики неінфекційних хвороб у Львівській області;

  • Антибіотикорезистентність від причин формування до стратегії стримування. Адміністрування антимікробних препаратів та моніторинг споживання у Львівській області за 2023 рік.

Перші два питання висвітлила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко. 

«У 2023 році ми спостерігали значне зростання числа хворих на кашлюк. Даний факт потребує активізації зусиль медичних працівників щодо проведення належних профілактичних та протиепідемічних заходів. Непокоїть захворюваність на лептоспіроз, вірусні гепатити В та С, хворобу Лайма. Зростає кількість гострих кишкових інфекцій. Реєструвалися рідкісні паразитози такі як дирофіляріоз», – зазначила Наталія Іванченко.

У зв'язку з необхідністю запобігти поширенню інфекційних хвороб серед населення, під час проведення засідання було запропоновано ряд дієвих пропозицій, які мають на меті систематичний вплив на джерела інфекції, механізми передачі та знизити сприйнятливість людей до виникнення інфекційних хвороб.

Друге питання, яке розглянули на нараді – вакцинація та оформлення медичної документації відповідно до наказу МОЗ «Про організацію медичних оглядів дітей та інших осіб для зарахування їх до закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку» від 25 липня 2023 року № 1351, який набув чинності 21 листопада 2023 року. 

Згідно з вимогами наказу, медична довідка, складена відповідно до нової інструкції, повинна містити інформацію про дату, дозу, назву, серію всіх профілактичних щеплень, які отримала дитина. Якщо є відсутнє хоча б одне щеплення відповідно до Календаря профілактичних щеплень, затвердженого в Україні, то у графі лікарський висновок вказується рекомендація провести профілактичне щеплення якого ця дитина не отримала. Відповідно до чинної статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», діти, які не одержали профілактичні щеплення згідно Календаря не можуть відвідувати заклади освіти. Тепер кожен керівник закладу освіти, одержавши медичну довідку, буде бачити у висновку, що дитина не одержала щеплень згідно Календаря і приймати рішення про форму освіти.

«Щоб підвищити обізнаність усіх медичних працівників та освітян щодо цього, спільно з Дитячим фондом ООН «Unicef» створили тренінговий центр з вакцинації, який базується у Львівському обласному центрі контролю і профілактики хвороб. Тут ми проводимо навчання з теорії та практики вакцинації, ознайомлюємо з нормативною базою. Та наголошуємо, що керівники закладів освіти за підтримки департаменту освіти та науки, а також керівники оздоровчих закладів повинні забезпечити виконання статті 15 закону України про захист населення від інфекційних хвороб. Зокрема, не допускати відвідування навчальних закладів особами, які не отримали профілактичні щеплення відповідно до Календаря», – зауважила Наталія Іванченко.

Під час засідання також охарактеризували показники неінфекційної захворюваності на Львівщині за останні 5 років, представили напрацювання Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб з профілактики неінфекційних захворювань  та провели короткий огляд програм з профілактики неінфекційних хвороб, які діють у Львівській області.

«Неінфекційна захворюваність – питання надзвичайно актуальне, адже на неінфекційні захворювання припадає 74% усіх смертей в світі. Завдяки даним від КНП ЛОР “Львівський обласний Інформаційно - аналітичний центр” можемо відстежувати тенденції. Протягом 5 років – ми бачимо високі показники серцево-судинних захворювань, онкологічних та діабету», – розповіла заступниця генерального директора з епіднагляду неінфекційних захворювань Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ольга Брезецька.

Також Ольга Брезецька презентувала проєкти з профілактики неінфекційних хвороб, які реалізовувались у Львівській області: «Школа без нікотину та тютюну», «Здорові зуби і постава школяра», «Стань на варті свого серця», «Кожна школа — здорова школа», «Профілактика йододефіциту» та інші.

Учасники засідання внесли пропозицію впроваджувати активні заходи профілактики у закладах інституційного догляду. За результатами розгляду цього питання члени Координаційної ради прийняли рішення опрацювати та надати пропозиції для розроблення Регіональної стратегії з громадського здоров’я Львівської області на 2024-2030 роки. 

Заключне питання засідання «Антибіотикорезистентність від причин формування до стратегії стримування. Адміністрування антимікробних препаратів та моніторинг споживання у Львівській області за 2023 рік» представила завідувачка відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Лілія Михайлів. 

Після заслуховування результатів моніторингу використання антибіотиків закладами охорони здоров'я Львівщини вирішили погодити проєкт Регіонального плану заходів щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів на 2024-2026 роки.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news