logo
30/04
29/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

Якщо телемарафон не змінить формат, треба буде думати над його завершенням – Юрчишин

01-04-2024 14:25240

Якщо телемарафон не змінить формат, треба буде думати над його завершенням – Юрчишин
Фото: РБК-Україна

За словами Юрчишина, потім буде ще важче пояснити нашим міжнародним партнерам і своїм же людям, чому ми фінансуємо неефективну інформаційну політику.

Про це заявив голова Комітету Ради зі свободи слова Ярослав Юрчишин і інтерв’ю «РБК-Україна».

Він наголосив, кінця року має бути повернення хоча б часткової довіри до єдиного телемарафону новин.

«Якщо до кінця 2024 року не буде продемонстровано, що єдиний марафон змінив формат, що є баланс, є не бровадні новини з фронту, що у людей знову відновлюється довіра, тоді треба буде думати над завершенням. Бо ми зараз бачимо низхідний трек використання єдиного телемарафону і висхідний трек використання соціальних мереж. А потім буде ще важче пояснити нашим міжнародним партнерам і своїм же людям, чому ми фінансуємо неефективну інформаційну політику», – пояснив Юрчишин.

При цьому Юрчишин виключив можливість розформування телемарафону вже до кінця цього року.

«Думаю, до кінця 24-го ні, тому що вони вже зафінансовані. Хіба самі канали вирішать, що досить. Але в кінці 2024 року будемо дивитись, чи буде він далі працювати. Не скажу, що взяти і зупинити марафон – це оптимальне рішення, я б не хотів повернення мовлення 2014-2022 року, коли під час війни не лише на каналах Медведчука, а на тих каналах, які входять зараз в марафон, сиділи і на чистій сльозі розповідали про те, що, може, треба було народ Криму запитати, чи хотіли вони окупації чи ні. Тому тут є нюанси», – зазначив він.

Голова комітету свободи слова також наголосив, що з єдиним марафоном так само починає падати довіра до і влади.

«І це цілком резонно, тому що ми оголосили, що єдиний марафон – це офіційне джерело. Це – рупор влади. Якщо падає довіра до рупора, падає довіра до того, хто цей рупор тримає», – додав Юрчишин.

Як свідчать дані соцопитувань, телемарафону «Єдині новини» довіряють лише 36% українців, тоді як 47% – не довіряють.

Варто зазначити, що за 2022 та 2023 роки на «Єдині новини» та «Фрідом» було витрачено 2,13 млрд грн. Також у цьогорічний бюджет на їх фінансування передбачено майже 2 млрд грн.

Днями, петиція щодо перенаправлення виділених на телемарафон «Єдині новини» та «Фрідом» на потреби ЗСУ, набрала необхідні 25 тисяч голосів для розгляду Кабміном.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news