logo
30/04
2 ...

В укритті Львівського обласного перинатального центру тепер можуть приймати пологи (ФОТО)

03-04-2024 15:51259

В укритті Львівського обласного перинатального центру тепер можуть приймати пологи (ФОТО)
Фото: Львівська ОВА

В укритті запрацював перинатальний центр в мініатюрі.

Як повідомляє пресслужба Львівської ОВА, днями обласний перинатальний центр відзначив 38 років. А сьогодні, 3 квітня, у його підвальному приміщенні відкрили перинатальний центр в мініатюрі.

«На площі понад 700 квадратних метрів є пологовий зал, операційна, палати інтенсивної терапії, постінтенсивного догляду – все необхідне для того, щоб привести нове життя на світ і попіклуватися про нього. До повномасштабної війни це підвальне приміщення використовували виключно для побутових потреб. Більше не дозволяла навіть висота стелі – 1,5 метра. Щоб реконструювати укриття, його заглибили на понад метр. Під час робіт вивезли майже 125 вантажівок землі. Замінили каналізацію, пожежну систему, систему вентиляції, провели інтернет. І головне – все це відповідає вимогам безпеки, безбар’єрності та державним будівельним нормам», – розповів начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Лише торік фахівці медзакладу допомогли з’явитися на світ 4670 діткам. Однак повномасштабна війна та постійні повітряні тривоги внесли свої корективи у роботу центру. Для перинатального центру безпека пацієнтів – у пріоритеті. Тому впродовж двох останніх років у закладі облаштовували укриття, яке паралельно слугує і перинатальним центром в мініатюрі.

«Тут маємо можливість прийняти пологи, надати допомогу передчасно народженим дітям. Є всі кисневі точки, можливості для ШВЛ, щоб дитина дихала, і отримала життєво необхідну допомогу. Ми приймаємо всіх передчасно народжених не лише зі Львівщини, а й з усієї України. Для цього тут створені всі можливості перинатального центру: 21 відділення, обладнане так, що ми можемо робити те саме, що робимо на 2, 3, 4 поверах. Це приміщення було вкрай необхідне. Головне, що ми маємо змогу вберегти дітей, мам і персонал. Хочемо подякувати всім, хто долучився до розвитку перинатального світу на Львівщині. Ми дбаємо про майбутнє наших дітей – майбутнє нашої України», – зазначила директорка Львівського обласного перинатального центру Марія Малачинська.

У випадку повітряної загрози кожен підрозділ медичної установи може продовжити свою роботу в цьому укритті. Приміщення розраховане на 30 породіль. 

«Дякую від щирого серця Марії Йосипівні і колективу, за те, що ви робите. Дякую за турботу про новонароджених і українські сім’ї. З одного боку, прикро думати, що живемо у час, коли найбезпечніше – з’явитися на світ в укритті. А з іншого – пишаюся нашою силою, гнучкістю до обставин та єдністю. Це ті ресурси, які допоможуть нам вистояти і здобути перемогу. Наш Львівський обласний перинатальний – це найсучасніший центр в Україні, та один з найкращих в Європі», – зауважив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Для подвійного захисту на випадок знеструмлення в укритті встановили потужний генератор, який вмикається за декілька секунд, а також системи Tesla Powerwall 2.0, які центр отримав у межах благодійного проєкту, який реалізували Міністерство цифрової трансформації України та благодійники.

Гроші на створення укриття надходили з декількох джерел. Понад 2 млн гривень скерували в межах проєкту культурної дипломатії «Ми і світ» благодійного фонду Козицького. Кошти вдалось виручити під час благодійного мистецького аукціону «Промінь». З обласного бюджету на проєкт передбачили 6 млн гривень. Частину фінансування забезпечили благодійники, а також сам перинатальний заклад.

Довідково:

Львівський перинатальний центр – це спеціалізована медична установа, яка надає комплексні медичні послуги на етапі підготовки до вагітності, ведення вагітності, пологів, виходжування новонароджених з масою тіла від 500 г та супроводу дітей до повноліття. Установа має 21 відділення, кожне з яких виконує свою унікальну функцію.

Впродовж двох останніх років Львівський перинатальний центр є першим в Україні за кількістю наданої медичної допомоги при пологах. У 2023 році в Центрі народилося 4670 дітей. Найменші діти, яких у 2023 році вдалося виходити і успішно виписати додому, мали масу тіла при народженні лише 550 г і 580 г.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news