logo
30/04
29/04
28/04
27/04
26/04
25/04
2 ...

Нові енергоблоки на ХАЕС дозволять замістити потужності окупованої Запорізької АЕС – Галущенко

07-04-2024 19:29246

Нові енергоблоки на ХАЕС дозволять замістити потужності окупованої Запорізької АЕС – Галущенко
Фото: mev.gov.ua

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що нові енергоблоки Хмельницької АЕС, будівництво яких наразі планується, зможуть замістити потужності ЗАЕС.

 

Про це вын сказав в ефірі телемарафону.   

За словами міністра, атомна генерація відіграє провідну роль для України і забезпечує виробництво понад 50% електроенергії.  

«Ми керуємось тим, що економіка і споживання будуть зростати, тому нам потрібні додадкові потужності. Атомна енергетика важлива, вона забезпечує базову генерацію, не залежить від погоди і постійно виробляє кіловат. Це важливо для промисловості. Я не бачу, що нас має щось зупиняти під час війни», наголосив Галущенко.   

Міністр зауважив, що ситуація на ЗАЕС досить складна, зокрема і через регулярні обстріли росіянами прилеглих територій.   

Герман Галущенко також нагадав, що внаслідок російських атак на українську енергетику в листопаді 2022 року одночасно були знеструмлені і перейшли на дизель-генератори всі українські атомні станції.  

«У цьому випадку слово «тероризм» занадто м’яке. Бо якщо щось станеться, це вплине на увесь світ. Я б дуже не хотів, щоб сталася ядерна аварія, і після цього всі почали говорити – «ми ж були занепокоєні». Це найгірший сценарій. Але є інший шлях – це санкції проти «Росатому», – наголосив міністр.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news