logo
30/04
2 ...

На базі Cокальської Станції юних техніків запрацювала сучасна STEM-лабораторія (ФОТО)

08-04-2024 15:34138

На базі Cокальської Станції юних техніків запрацювала сучасна STEM-лабораторія (ФОТО)
Фото: Львівська ОВА

До послуг учнів: конструктори Лего, роботи, які танцюють, машина для лазерного гравіювання, ріжучий плотер, принтери та термопрес.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

На базі Cокальської Станції юних техніків відкрили сучасну  багатофункціональну STEM-лабораторію. До послуг учнів численні конструктори Лего, з котрих уже зібрані статичні та рухомі моделі, роботи, які танцюють, дивовижні конструкції, що можуть влучати у ціль і робити коктейлі, а ще є машина для лазерного гравіювання і ріжучий плотер,  принтери, термопрес – загалом понад 14 позицій.  Також закупили додаткове обладнання для вже діючих гуртків.

Ініціативу департаменту освіти і науки Львівської ОВА створити сучасний освітній осередок для дітей підтримала Сокальська міська рада. Оновлення відбулося в рамках Програми розвитку освіти Львівщини. На модернізацію закладу позашкілля на умовах співфінансування виділили 1 млн грн (500 тис. – Львівська ОВА і ще 500 тис. – міська рада). 

Днями відбулась презентація інноваційних класів громаді та освітянам. У заході взяв участь директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

«Масштабне технічне оновлення Сокальської станції юних техніків, захоплені погляди дітей і самих педагогів ще раз підтверджують, що ми обрали правильний шлях,  коли свого часу передбачили відповідний пункт у програмі розвитку освіти Львівщини, спонукавши громади звернути увагу  на   крайню потребу оновити технічну базу центрів технічної творчості», – зазначив Олег Паска. 

«Треба розуміти, що такий пункт не з’явився просто так. Ми побачили, що у нас найменша  частка учнів у позашкіллі припадає на технічну творчість. Щобільше, це корелюється з показником того, що у нас найменша кількість вступників, які під час ЗНО обирають природничі науки як додатковий предмет. А що це означає у стратегічній перспективі – країна рухається до детехнологізації, що може за собою спровокувати проблеми у промисловості, вищій школі й науці. А це ті сфери,  у яких Україна, хай що там кажуть, поки що  посідає порівняно високі позиції, особливо коли говорити про природничі науки», – додав він.

Відтак, Олег Паска повідомив, що департамент освіти і науки Львівської ОВА задля подальшої популяризації природничих наук і технічної творчості має намір звернутись до Міністерства освіти і науки з ініціативою передбачити у бюджеті на наступний рік окрему субвенцію на технічне забезпечення центрів технічної творчості за прикладом того, як це вже кілька років реалізується у Львівській області. 

Сокальська Станція юних техніків сьогодні є вдалим прикладом закладів такого типу у системі позашкільної освіти Львівської області. Тут працюють досвідчені педагоги, віддані справі виховання і освіти дітей.

Очолює заклад фанат позашкілля Віктор Куліш. 

«Зі мною працюють творчі  і  винахідливі люди, які  передають  свої  знання,  вміння  і  досвід   не  одному  поколінню  дітей Сокальщини», – повідомив він.

Особливо цінним є те, що тепер у діяльності Станції юних техніків у Сокалі різнопланово і по-новаторському представили науково-технічний, дослідницько-експериментальний  та інформаційно-цифровий напрямки. 

Якщо ви сьогодні завітаєте у класи цього закладу, то будете неабияк вражені. Ось «Радіотехнічна лабораторія». Безліч моделей ракет, літаків, автівок. Тепер вони будуть значно частіше долати земне тяжіння і робити круті віражі на треках: закупили безелектронні двигуни, діоди, матриці, транзистори, токарний верстат, лобзикові верстати, осцилограф – усього понад 20 позицій.

Особлива гордість – відеофотостудія: сучасні фотокамери, освітлення, апаратура для спецефектів, кілька робочих зон, для зйомок використовують дрони (парк цих літальних апаратів уже становить дві одиниці). Керівник фотостудії Володимир Михальов водночас веде гурток операторів дронів. Навчання проходить у суперсучасному комп`ютерному класі із використанням програми-симулятора. Тут також відбуваються заняття з відеомонтажу та фотосправи. 

«У доробку нашої студії вже два повноцінних музичних відео і один репортаж», – прозвітував Володимир Михальов.

 Натомість міський голова Сокаля Сергій Касян наголосив, що Сокальська станція юних техніків – це гордість громади, він подякував Львівській ОВА, обласній раді і департаменту за фінансову підтримку закладу, адже самостійно реалізовувати такі проєкти місцевим бюджетам надто складно.

Керівник відділу освіти Сокальської міської ради Леся Ковалишин зазначила, що придбані техніка та обладнання вдихнули нове життя у заклад. 

«Створили інноваційні можливості для розвитку здібностей дітей, що дуже важливо, коли говорити про технічний напрямок позашкілля. Технологічно світ довкола нас дуже швидко змінюється, і навіть в складних умовах війни освіта має встигати за цими змінами, адже йдеться про виховання наших майбутніх інженерів, технологів, конструкторів», – додала вона. 

Леся Ковалишин повідомила, що тепер відділ освіти планує максимально популяризувати заклад, щоб залучити до його гуртків якого більше дітей.  Також з наступного навчального року на базі Сокальської станції юних техніків будуть проводитись виїзні уроки з предмета «Захист України». 

Довідково:

КЗ «Сокальська станція юних техніків» була заснована в 1978 році. Тут навчається 350 учнів  Сокальської територіальної громади. Основні напрямки  роботи: ракетомоделювання, автомоделювання, підготовка операторів  БПЛА, радіотехніка, народна  творчість, технічний  дизайн, цифрова фотографія, відеозйомка та монтаж. Працює 12 гуртків. За  2022-2023 навчальний  рік  вихованці СЮТ  74  рази ставали  переможцями та  призерами  обласних  заходів, а також 14  разів – всеукраїнських.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news