logo
30/04
2 ...

Громади Львівщини напрацювали пропозиції щодо законодавчого врегулювання надання допомоги ЗСУ з місцевих бюджетів

09-04-2024 19:29262

Громади Львівщини напрацювали пропозиції щодо законодавчого врегулювання надання допомоги ЗСУ з місцевих бюджетів
Фото: пресслужба ЛОР

Сьогодні, 9 квітня, на Львівщині відбувся «Регіональний з’їзд територіальних громад Львівщини 2024» за участю керівників Львівщини, народних депутатів України, очільників територіальних громад області, депутатів Львівської обласної ради, обласних керівників структурних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

Про це інформує пресслужба Львівської облради.
Організатор – Львівське регіональне відділення Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад.

Присутні обговорили проблемні питання та можливості діяльності органів місцевого самоврядування Львівщини для налагодження комунікації з обласними виконавчими органами влади у період воєнного стану.

Як наголосив в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод, Регіональний з’їзд територіальних громад Львівщини важливий для координації зусиль у найважливішому – законно та швидко допомагати ЗСУ.

«Зараз допомога захисникам з місцевих бюджетів законодавчо не врегульована до кінця. Тому маємо разом наполягати, щоб Верховна Рада України якнайшвидше ухвалила зміни до чинного законодавства у галузі законів про місцеве самоврядування, бюджетного і податкового кодексів», - зауважив Юрій Холод.

Актуальними темами нинішнього регіонального зʼїзду, за словами Юрія Холода, стали також будівництво укриттів у навчальних закладах відповідно до будівельних норм і постанов уряду. Зокрема, і потреба коригування державних норм, які визначають, що укриттями вважаються приміщення нижче першого поверху. Водночас, нині майже 34% навчальних закладів Львівщини мають якісні сховища на перших поверхах, і до початку нового навчального року громади не матимуть де взяти по кількадесят мільйонів гривень на будівництво підземних окремих укриттів.

У своєму виступі начальник Львівської ОВА Максим Козицький підкреслив, що в Львівській області зараз працюють декілька потужних реабілітаційних центрів для наших воїнів та цивільних, які постраждали через війну.

«Але запит продовжує зростати, тому, щоб і надалі надавати допомогу системно, Міністерство охорони здоров'я України доручило нам створити цього року реабілітаційні відділення на базі кластерних лікарень у кожному районі Львівщини.

Такі відділення вже функціонують у Львові, Стрию, Дрогобичі та Новояворівську. У Самборі – завершили ремонт, очікуємо на поставку обладнання від МОЗ. У Буську та Червонограді ремонт триває.

На базі кожного з цих відділень також плануємо облаштувати Центр психічного здоров’я, бо без психологічної, фізична реабілітація буде неповною. План мінімум – амбулаторна допомога, але йдемо до того, щоб у кожному з них психологічну та психіатричну допомогу надавали стаціонарно, амбулаторно, а також, щоб працювали виїзні мультидисциплінарні бригади», - поінформував Максим Козицький.

Начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області Олександр Шляховський розповів, що з початком війни в області зменшилася кількість випадків вбивств, майнових злочинів, розбійних нападів.

Олександр Шляховський також зупинився на важливості функціонування системи відеонагляду «Безпечна Львівщина».

«Відеонагляд – це один із найважливіших інструментів, завдяки якому ми спільно реагуємо на виклики, які постають перед нами», - додав Олександр Шляховський.  

За його словами, від початку року правоохоронці отримали 2400 заяв щодо розшуку ухилянтів на Львівщині. Майже 1400 відшукали та доправили в ТЦК, але 70% розшуканих – просто оновили дані, бо мають підставу для відстрочки. Менше 30% з розшуканих пішли захищати Україну зі зброєю в руках.  

Начальник Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Денис Сохацький акцентував, що Львівщина, як завжди, добросовісно виконує завдання: як бійці на фронті демонструють героїзм, так і в тилу виконуються завдання щодо мобілізації.

«Маємо війну за збереження нації в цілому. Тому у всіх нас, у кожного на своєму рівні – відповідальність за долю країни», - сказав Денис Сохацький.

Член правління Всеукраїнської Асоціації ОТГ, голова Львівського регіонального відділення Всеукраїнської Асоціації ОТГ, голова Підберізцівської сільської ради Василь Коваль підсумував, що законодавство має працювати і полегшувати органам місцевого самоврядування можливість допомагати ЗСУ.

«Допомога армії – це головне для нас.  

Напрацьовані пропозиції за підсумками з’їзду ми скеруємо до Верховної Ради України і Уряду», - поінформував Василь Коваль. 

Leopolis.news