logo
30/04
2 ...

Львівські хірурги прооперували хлопчика-сироту з Одещини

11-04-2024 21:37317

Львівські хірурги прооперували хлопчика-сироту з Одещини
Фото: Львівська ОВА

Маленькому Ростику – 4 роки і 10 місяців. Він навчився ходити лише у 4 роки, а важить по усіх показниках, як 1-річний малюк. Донедавна хлопчик не знав, що таке гуляти на свіжому повітрі, не вмів пити з горнятка, боявся води, харчувався сумішшю для немовлят, не вмів кататися на гойдалці, ходив сам лише удома, бо на вулиці – нерівна поверхня під ногами. 

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Діагноз хлопчика – розщілина піднебіння, але усю цю ситуацію пояснює не він. Батьки Ростика хворіли алкоголізмом, а часу лікуванню і вихованню сина не приділяли. Коли у Ростика помер тато, а за 2 місяці і мама – хлопчика усиновила родина з Южного, що на Одещині. 

«Моя старша донька якось прочитала в мережі про двох діток, в яких майже одночасно загинули батьки. В оголошенні йшлося про те, що діткам шукають родину, аби не розлучати дітей. У Ростика є ще старша сестричка. Щоб хлопчик не потрапив у заклад для хворих дітей, а його сестра – в інший, служба у справах дітей вирішила віддати обох дітей нам у родину. Це сталося 19 грудня, так що Святий Миколай минулого року приніс нам під подушку двох діток», – розповідає нова мама Ростика Антоніна. 

У родині Антоніни і почалася історія одужання Ростика. У їх містечку мама знайшла фахівців, які допомагають хлопчику пізнавати світ і опановувати нові навички. Так Ростику вдалося потроху опанувати звуки, він вперше зміг тримати горнятко, щоб попити води. Хоча і з водою у нього труднощі, він її боїться. Найімовірніше, у хлопчика був опік, він це запам’ятав і вода у нього досі викликає страх. А коли він плакав – старша сестричка давала йому смоктати цукор. Суміш для малюків і цукор – от і весь раціон майже 5-річної дитини.

Мама Антоніна вирішила не сидіти склавши руки – вона відразу почала шукати допомогу для синочка. Так вони і потрапили до нашого Центру. Виявилося, що попри те, що у Ростика складна розщілина піднебіння, то ще і щелепа недорозвинена – хлопчик не вміє жувати, у нього немає контакту їжа-рот, тому у свої майже 5 років він досі їв суміш для немовлят.

«У нашого маленького пацієнта ми діагностували синдромальну U-подібну розщілину піднебіння. Їх непросто закривати, бо вони дуже великі відносно до розмірів щелепи дитини, поруч мало тканин, які можна використати для відновлення, тому такі розщілини закривають у два етапи, тобто роблять дві операції», – пояснив щелепно-лицевий хірург Роман Огоновський. 

Проте операційній команді лікарів, у складі якої щелепно-лицеві хірурги Христина Погранична та Роман Огоновський, анестезіологічний супровід – Володимир Міщук, вдалося виправити дефект за одну операцію.

«Ми змогли закрити дефект піднебіння завдяки модифікованій методиці. Усе пройшло успішно, Ростик одужує після втручання», – розповіла щелепно-лицева хірургиня Центру Христина Погранична. 

Уже за місяць хлопчика очікують фахівці-реабілітологи для проходження курсу опісля втручання і офтальмологи «ОХМАТДИТу», адже у нього є проблеми із зором. Він навчатиметься чітко вимовляти звуки, жувати, їсти та наздоганяти однолітків, адже попереду у Ростика – знайомство зі своїм татом. Він у нього воює, тож бачив синочка лише по телефону. 

«Ростик особливо заслуговує щастя, він вже натерпівся у своєму маленькому житті. Вірю, що маленькими кроками ми зможемо йому допомогти. Приємно, що в лікарні всі нам дуже допомагають, вболівають, ще більше додається віри у те, що ми зможемо усе подолати», – переконана Антоніна. 

Адреса: м. Львів, вул. Лисенка, 31.

Контакти для запису на консультацію: 067 760 00 31; 0 98 776 23 55. 

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news