logo
30/04
29/04
28/04
27/04
26/04
2 ...

ТзОВ «Мостиське молоко» – лідер серед виробників молока

12-04-2024 09:413586

ТзОВ «Мостиське молоко» – лідер серед виробників молока
Фото: автора

ТзОВ «Мостиське молоко» – велике сільськогосподарське підприємство у селі Липники Мостиської громади, є одним з лідерів в області серед виробників молока. За всіма показниками продукція визнана дуже якісною, молоко екстрагатунку. Про це йшла мова на одній сільськогосподарських нарад-конференцій, які проводила Львівська ОВА.

Співзасновник ТзОВ «Мостиське молоко» депутат Мостиської міської ради Олег Гливка розповідає, що тваринництвом разом з однодумцями займається вже 13 років. Розпочинали з купівлі старої ферми і утримання двох корів.  Кілька років перед тим він працював на фермах у Данії і звідти перейняв досвід ведення тваринництва за новітніми технологіями.

Ферми розміщені у селі Липники. Тут збудовано два великі приміщення, окремо перебуває дійне стадо, тільні корови та молодняк. Телята розміщені у спеціальних боксах. Корів утримують безприв'язно. Підприємство має  сучасний доїльний цех, обладнаний молокопроводом, що веде до холодильної установки, – це забезпечує стерильність і не допускає забруднення молока.

На фермі Олег Гливка розповідає про технологію утримання стада. Оглядаємо приміщення і техніку. Тут все зроблено дуже якісно, за сучасними європейськими технологіями.

«Кілька років ферма працює за ізраїльською системою дистанційного управління за стадом, – розповідає п. Олег. – На кожну корову встановлюється датчик, дані про неї завантажуються у програму на центральному комп'ютері. Тут спеціалісти отримують всю інформацію про стан  корів, їх відтворення. Це дає можливість попередити негативні процеси у здоров'ї  тварин. І в результаті – виробляємо екологічно чисте молоко, про що свідчать аналізи провідних лабораторій».

Раз в місяць такий моніторинг якості молока від кожної корови проводять у Львівській лабораторії, яку обслуговує канадська фірма.

На фермі утримують стадо Джерсейської породи, з дуже високим генетичним потенціалом. Минулого року у листопаді закупили нетелі з Данії. Особливістю цієї породи є молоко з високим вмістом жиру, білку, кальцію.

На фермі працює робот, який щогодини підгортає корм до тварин. Закуплено всю необхідну техніку для заготівлі кормів, для насипання кормів до стійла, а також для роботи в полі.  На 100 га землі висівають траву, насіння якої завезли з Голландії. В наших умовах збирають в рік 5 укосів трави, а заготовлені сінаж і сіно мають високі якісні показники. На силос вирощують кукурудзу.

«До осені будемо мати 150 голів дійного стада Джерсейської породи, – ділиться планами Олег Гливка. – У перспективі плануємо будівництво ще одного корівника на 150 тварин.

У нас працюють 12 спеціалістів, які добре знають свою справу і ми хочемо вирощувати тварин для потреб нашого регіону».

Велику підтримку для розвитку бізнесу надає Мостиська міська рада. Депутати, Мостиський міський голова Мирослава Пельц підтримують фермерство, сприяють у вирішенні проблемних питань, залученні інвестицій. Ефективною є співпраця з банком «Львів», іншими фінансовими установами.

Ринок збуту відлагоджений: укладено угоду з відомою молочною компанією України «Галичина», яка закуповує всю молочну продукцію з ферми.

 Така ферма у Липниках – чи не єдина у Яворівському районі за кількістю дійного стада, використанням сучасних технологій і обладнання, застосуванням сучасного підходу управління фермою.

У планах також розширення господарства. Про це п. Олег  говорить з ентузіазмом:

«Хочемо побудувати власний переробний цех за сучасними технологіями, щоб можна було виробляти і продавати мешканцям Мостиської громади якісну молочну продукцію, зокрема, сир, кефір, молоко, йогурти. Наша робота вимагає багато часу і уваги, але хочемо показати, що можливо і варто займатися таким бізнесом, розвивати село і фермерство. У цьому є продовольча безпека нашої держави».

Майбутнє села Олег Гливка бачить в тому, щоб розвивався малий і середній бізнес у селах, містах, щоб люди мали роботу. Тільки так можна відродити наше село.

Галина Сорока для Leopolis.news