logo
30/04
29/04
28/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

ТанцТеатр «Життя» покаже у Львові свій знаменитий проєкт «Ремінісценції.UA»

15-04-2024 13:14286

ТанцТеатр «Життя» покаже у Львові свій знаменитий проєкт «Ремінісценції.UA»

19 квітня на сцені Львівської національної філармонії відбудеться історично-музичне, мультимедійне дійство від ТанцТеатру «Життя» «Ремінісценції.UA».

Про це повідомила промоменеджерка Галина Гузьо. 

«Ремінісценції.UA» народилися як гостра творча реакція львівського ТанцТеатру «Життя» на воєнні дії росії. Резонансний проєкт багато гастролював як Україною, так і за її межами. І зараз, коли минуло 10 років від початку війни, не просто не втрачає актуальності, а й набуває нового звучання. Особливо від часу повномасштабного вторгнення рф на територію України.  

«Ремінісценції.UA» розкривають маловідомі сторінки історії України. Сценічне дійство про те, хто, як і навіщо упродовж багатьох століть нищив модерну культуру України та гальмував стрімкий розвиток українців як нації… Чому так настирливо приховувалися наші таланти і перекреслювалися наші успіхи? Чому так продумано руйнувалася аксіома «Українці — переможці»?

- Кожного разу, коли працюю з «Ремінісценціями», роздумую над питанням: а що, якби вони, ті українські митці, актори, письменники, зробили свого часу інший вибір? Де б вони були? Про що говорило б їхнє мистецтво? Як би вони пояснювали свою місію? Як би ми про них зараз згадували? Чи згадували б? Зрештою, якими були б ми? І чи були б?.. - каже режисерка та авторка проєкту «Ремінісценції.UA», народна артистка України Ірина Мазур. - Культура - це завжди про політику. І мені шкода тих, хто сьогодні цього не розуміє або вдає, що не розуміє. Чайковські, пушкіни, достоєвські - це про політику знищення всього навколо, що заважає росії утверджувати себе, «вєлікую». Вона це робить сотні років двома незмінними методами: терором і грошима, що знову конвертуються в терор. Скільки ще має загинути українців, щоб, якщо не вимкнути, то хоч для себе поставити «онєгіна» та іже з ним на паузу? Історія недаремно повторює свої уроки.

«Ремінісценції.UA» – це мікс різних жанрів: слово, пластика, музика, пісня, поезія, відеоінсталяція… Унікальність цього історично-музичного проєкту — у тому, що сучасними сценічними засобами ТанцТеатр «Життя» розповідає глядачеві понад 300-літню історію нищення України російською імперією… Проєкт складається із десяти новел, своєрідних персональних історій про Війну, Страх, Репресії, Смерть, але водночас — про Віру, Життя, Надію, Боротьбу за Україну! Використані твори українських композиторів Богдана Весоловського, Анатолія Кос-Анатольського, Ярослава Барнича, Володимира Івасюка та інших.

Мета проєкту – повернути українцям втрачені сторінки власної історії, реабілітувати велич та славу української культури, яка є тим потужним джерелом натхнення, здатним розбудувати сучасну Україну.

Квитки на проєкт «Ремінісценції.UA» 19 квітня у Львівській філармонії доступні онлайн.  Початок - о 19:00.

Leopolis.news