logo
30/04
2 ...

Виявити і знешкодити: стартував збір на аналізи для дітей, які борються з раком у Львові

16-04-2024 14:14200

Виявити і знешкодити: стартував збір на аналізи для дітей, які борються з раком у Львові
Фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

Фонд «Таблеточки» запустив благодійний збір на аналізи дітям з онкологічними захворюваннями, які проходять лікування у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі (відомому також як «Чорнобильська лікарня») у Львові.

Про це повідомили у медзакладі.

Загальна вартість регулярних досліджень на найближчі 4 місяці – 2 мільйони гривень. Кожен може допомогти дітям, які опинилися поміж двох війн, зробивши внесок на банку на комфортну суму, а компанія Intellias – подвоїть його.

Дитяча онкологія – одна з найгостріших проблем у всьому світі і основна причина смерті дітей та підлітків серед хвороб в Україні. Щодня три українські сім’ї дізнаються, що у їхньої дитини рак. У той час, коли у дорослого – це переважно набута хвороба, дитячий рак необумовлений нічим, на що можна вплинути. Досі достеменно невідомо, що є причиною цього захворювання саме у дітей. Та очевидно одне: чим швидше його виявити і почати лікування, тим більші шанси на одужання. Тому аналізи – це надважливий етап у тривалому й складному процесі боротьби з хворобою. Вони допомагають розпізнати хворобу та призначити ефективне лікування.

На фото 7-річний Богдан з Львівщини. Хлопчик мріє повернутися додому, де на нього чекають рідні брати та сестра, а ще про тривалі прогулянки на дитячому квадроциклі. Але зараз він бореться з раком кісток в особливій дитячій лікарні. Йому, як і сотні інших дітей, роблять ряд аналізів щодня. Без цього одужання неможливе.

«На сьогодні Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр є найпотужнішим із регіональних дитячих центрів України з дитячої онкології та гематології. Наші медики надають високоякісну спеціалізовану медичну допомогу дітям з усіх регіонів України. Тут одномоментно на стаціонарному лікуванні можуть перебувати понад 150 важкохворих дітей. А в лабораторії Центру щороку виконують до 400 тис. різних аналізів. 

Маю відзначити, що дитині з онкопатологією щодня виконують щонайменше один аналіз. Особливо перед застосуванням складного лікування, до прикладу перед хіміотерапією, оперативним втручанням чи трансплантацією кісткового мозку, пацієнту проводять цілий комплекс лабораторних досліджень. 

Виконувати будь-які лабораторні дослідження без реагентів неможливо. Їхня дія полягає у реакції з біологічними зразками пацієнта. Тобто, саме реагенти визначають результат аналізів та допомагають моніторити стан пацієнта у тракті лікування, вчасно реагувати на зміни і коригувати терапію. Результати досліджень лабораторія надає медичному персоналу для прийняття важливих рішень у лікуванні пацієнтів. 

Відтак наявність реагентів у лабораторії Центру критично важлива для ефективного та безпечного лікування важкохворих дітей не лише Львівщини, але й з усієї України» — зазначає Роман Кізима, в. о. генерального директора Клінічного центру дитячої медицини.

На жаль, під час повномасштабного вторгнення проблема нестачі фінансування лікарень стала ще більш гострою. Але діти не можуть чекати. Тому фонд «Таблеточки» відкрив банку на 1 мільйон гривень, а партнер фонду – IT компанія Intellias – подвоїть кожен внесок. 

«Дитяча лікарня ЗУСДМЦ у Львові — ключовий партнер нашого фонду, адже там щороку проходять діагностику та отримують високоякісне лікування сотні дітей з онкологічними захворюваннями з різних регіонів України. Тільки за минулий рік лікарня надала медичну допомогу 370 дітям, хворим на рак. Постановка діагнозу та ефективність терапії напряму залежить від наявності в лікарні лабораторних реагентів для проведення аналізів. Результати аналізів дозволяють призначити належне лікування важкохворій дитині та уникнути серйозних ускладнень. Тому критично важливо, щоб лабораторія центру мала весь спектр необхідних реагентів та функціонувала безперебійно», — говорить Юлія Ноговіцина, директорка департаменту програм допомоги фонду «Таблеточки».

Довідка

Таблеточки – найбільший в Україні благодійний фонд у сфері дитячої онкології, який працює з 2011 року і надає допомогу дітям та їхнім сім’ям на кожному етапі лікування від раку. За час роботи фонду адресну допомогу отримали понад 7 500 сімей. Щомісячно під опікою фонду перебувають 400 дітей, які лікуються в Україні та за кордоном. 

Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр понад 30 років надає високоспеціалізовану допомогу дітям не лише Львівської області, але й Західної України. Щорічно в центрі отримує стаціонарну допомогу 7-7,5 тис. дітей, і проводиться понад 70 тис. амбулаторних консультацій. З 24.02.02022 р до сьогодні ЗУСДМЦ, за узгодженням з МОЗ, став основною дитячою лікарнею в Україні у проєкті SAFER Ukraine – евакуації онкохворих дітей з усієї України (загалом понад 1500 дітей та більше, ніж 3000 членів їх родин).

Статистика надання допомоги онкохворим дітям за 2023 рік вражає. Минулого року у ЗУСДМЦ діагностовано вперше виявлені онкопатології у 194 дітей з різних регіонів України. У рамках Програми медичних гарантій НСЗУ тут отримали лікування понад 370 пацієнтів (з них 185 – з інших областей), проведено 1399 госпіталізацій. У Клініці дитячої онкології ЗУСДМЦ минулоріч проконсультовано понад 3000 пацієнтів з онкологічними діагнозами. Фахівці Клініки з 2022 року провели 10 трансплантацій кісткового мозку дітям. Для пацієнтів пересадка стовбурових клітин є безкоштовною, оскільки здійснюється за кошти з державного бюджету.

Відсоток одужання онкохворих дітей у ЗУСДМЦ перевищує 70%, при окремих захворюваннях – понад 90% (лейкемії, лімфома Ходжкіна, пухлини нирок).

Intellias – глобальна IT компанія, що була заснована у Львові в 2002 році. Розробницькі центри Intellias розташовані в Україні, Великій Британії, Польщі, Хорватії, Болгарії, Іспанії, Португалії, Колумбії та Індії. Також Intellias представлений у Німеччині, США та Об’єднаних Арабських Еміратах. Компанія займається розробкою комплексного програмного забезпечення та наданням професійних сервісів, спеціалізуючись на технологічних рішеннях, автомобільній та транспортних галузях, фінансових та телекомунікаційних технологіях, технологіях в сфері рітейл. 

Leopolis.news