logo
30/04
2 ...

12-річна Яна Степаненко зібрала на спортивний протез для військового 615 тис. грн

17-04-2024 12:43142

12-річна Яна Степаненко зібрала на спортивний протез для військового 615 тис. грн
Фото: пресслужба Львівської міської ради

12-річній українці Яні Степаненко вдалося зібрати 615 тисяч гривень на біговий протез для важкопораненого захисника Олександра Рясного. Напередодні дівчинка з цією метою пробігла на протезах 5-кілометрову дистанцію на одному із найпрестижніших світових марафонів у Бостоні.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Благодійний проєкт «Незламна Яна біжить заради захисника» на платформі dobro.ua підтримали 754 донори з пожертвами у різні суми. Це були як і наші громадяни, так й іноземці, яких вразила хоробрість юної українки.
У центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) зауважили, що ця новина стала найкращим подарунком на день народження дівчинки – адже вчора їй виповнилося 13 років. Тепер Яна повертається до Львова.

Нагадаємо, Олександру Рясному – 30 років, він із Запорізької області. Ще у 18 років пішов на військову службу за контрактом, а згодом поповнив лави Національної гвардії. Пройшов всі етапи цієї війни: АТО, ООС і, зрештою, повномасштабне вторгнення. Важкого поранення зазнав торік у вересні: уламок снаряду пошматував йому стегно. Наразі він уже на етапі активної реабілітації та протезування.

Впродовж двох місяців Яна посилено готувалася до участі у марафоні. Тренувалась чотири рази на тиждень з фізичним терапевтом центру UNBROKEN та професійними тренерами. Вперше в житті дівчинка долала таку дистанцію. До США вона поїхала на запрошення фундації One World Strong. 

Довідка

8 квітня 2022 року, внаслідок терористичного удару росіян по залізничному вокзалу у Краматорську, Яна Степаненко втратила обидві ноги. Світлина, де її на руках несе хірург дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова, облетіла весь світ. Перші протези для ходьби та бігу Яна отримала у США.  Торік улітку, після року відновлення за кордоном, вона повернулася до України. Тут Яна продовжила реабілітацію та вже встигла отримати нові штучні кінцівки для ходьби в майстерні протезування центру UNBROKEN.

Бостонський марафон є одним з найбільших та найпрестижніших у світі. Участь в ньому щороку бере близько 30 тисяч людей зі всього світу.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news