logo
02/05
2 ...

На хабарі взяли посадовицю спецмедзакладу Львівщини, яка робила інвалідність ухилянтам

19-04-2024 15:42143

На хабарі взяли посадовицю спецмедзакладу Львівщини, яка робила інвалідність ухилянтам
Фото: ДБР

Працівники ДБР затримали на хабарництві начальницю відділення лікарні філії державної установи «Центр охорони здоров’я» Державної кримінально-виконавчої служби».

Про це повідомляє ДБР.

Чиновниця допомагала здоровим чоловікам призовного віку отримувати медичні документи, на підставі яких МСЕК мала б визнати їх непридатними для служби.

До протиправної діяльності вона залучила лікарів різних закладів охорони здоров’я Львова. Ті видавали фальшиві висновки про стан здоров’я «пацієнтів», на підставі яких чоловіки отримували інвалідність.

Вартість «послуг» для однієї особи складала 7 тис. доларів США. За наявними даними, схема діяла з осені минулого року й отримати «липову» інвалідність змогла велика кількість військовозобов’язаних. «Клієнти» були не лише з Львівщини, а й зі всієї України.

Правоохоронці затримали начальницю лікарні 17 квітня під час отримання другої частини хабаря – 5,5 тис. доларів США від мешканця однієї з центральних областей, який хотів отримати «інвалідність». Передача коштів відбулася в одному з торгово-розважальних центрів Львова.

Також відбулися обшуки за місцями проживання та роботи фігурантів. Вилучено медичну документацію та майже 35 тис. доларів США.

Посадовиці повідомлено про підозру у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч. 3 ст. 369-2 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років з конфіскацією майна.

До суду подано клопотання про обрання підозрюваній запобіжного заходу – тримання під вартою та відсторонення від займаної посади.

Слідчі дії тривають, встановлюється повне коло осіб, причетних до незаконної схеми. Готуються підозри іншим учасникам групи.

Процесуальне керівництво здійснює Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news