logo
02/05
2 ...

У Львові запрацював Центр неформальної освіти для дорослих

19-04-2024 18:02233

У Львові запрацював Центр неформальної освіти для дорослих
Фото: ЛМР

Сьогодні на базі львівської Медіатеки відкрили Координаційний центр неформальної освіти дорослих, де будуть впроваджувати ще більше безкоштовних освітніх можливостей для мешканців Львівської громади і внутрішніх переселенців.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

З 2019 року у Львові працює Мережа Центрів Едукації, яка спільно з Інститутом міста та управлінням культури Львова реалізує концепцію навчання впродовж життя на базі міських бібліотек. Станом на сьогодні мережа охоплює 9 бібліотек, де відбуваються різноманітні курси для дорослих. За 5 років відбулося понад 200 безкоштовних навчальних курсів для більш ніж 13000 мешканців Львова.

«Ми до цього йшли 5 років. Саме наявність Координаційного центру неформальної освіти дорослих дасть нам змогу ще більше розвивати нашу діяльність, впроваджувати ще більше освітніх і навчальних програм. Кількість людей, що хочуть долучатись до наших навчань, постійно зростає, в них виникає багато запитань і саме тут, вони зможуть об’єднуватись, отримувати консультації та дізнаватись про всі наші проєкти», – розповіла Вікторія Фургало, керівниця Центрів Едукації, менеджерка проектів КУ Інститут міста.

Також Вікторія додала, що створення центру є важливим кроком для підтримки членства у мережі міст, що навчається ЮНЕСКО, куди місто Львів приєдналося цього року.

Простір бібліотеки повністю реконструйований і включає в себе: велику лекційну залу з амфітеатром, комфортний коворкінг із зонуванням для колективної та індивідуальної роботи, окрема зала для воркшопів, рецепція з книговидачею, вбиральня, кухня та координаційний центр неформальної освіти дорослих від Мережі Центрів Едукації. Дизайн простору та реалізація проєкту – Катерина Штомпель.

Відтепер перший поверх Центральної муніципальної бібліотеки виглядає як відкритий простір з наповненими книжками полицями, зручним коворкінгом та є простором навчання та саморозвитку для мешканців. Бібліотека продовжує свої звичні функції (видача книжок, обслуговування читачів та читачок), але тепер тут також можна буде записатись на освітні курси або воркшопи, пройти навчання з проектного менеджменту,  або реалізувати свій власний курс.

«В час глобальних інформаційних трансформацій бібліотека шукає свого місця в суспільстві. Відтак наша Медіатека служить базовою установою, де розвивається освітній проєкт нашого міста. Партнерство з Інститутом міста, Центрами Едукації та закордонними партнерами дає змогу у центрі Львова, в доступному просторі створити для містян інтерактивний і живий осередок», – Василь Кметь, директор Львівської муніципальної бібліотеки.

Ремонт та облаштування цього приміщення здійснено за фінансової підтримки DVV International (Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини), Програми розвитку ООН, Польської допомоги (Фундація Ягеллонська за підтримки Міністерства закордонних справ Польщі).

«Сьогодні мережа Центрів Едукації Отримала свою домівку. Це простір для неформальної освіти, щоб підтримувати різні сфери життя людини: фізичне і ментальне здоровʼя, добробут, успіх, розвиток, захист, самовпевненість. Вірю, що ця локація якраз на це й працюватиме», – Олег Смірнов, директор Представництва DVV International в Україні.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news