logo
03/05
2 ...

Ярослав Мандрук: Прагнемо підготувати якомога більше мешканців Львівщини до національного спротиву

21-04-2024 17:51680

Ярослав Мандрук: Прагнемо підготувати якомога більше мешканців Львівщини до національного спротиву

Нещодавно депутати обласної ради утворили нове комунальне підприємство Львівської обласної ради «Львівський обласний центр підготовки населення до національного спротиву «Захист Львівщини». Про перші кроки діяльності цього КП розмовляємо з виконувачем обов’язків директора, юристом і громадським діячем Ярославом Мандруком. 

 

Пане Ярославе, можете коротко розповісти чим займається ваша організація? 

Основна наша ціль випливає з назви: готувати мешканців Львівщини до національного спротиву. Створення таких структур, як наша, передбачено нормами  Закону України «Про основи національного спротиву». Ми хочемо залучити якомога більше людей до відбиття агресії російської федерації. Тому навчаємо цивільних, які можуть стати військовими або долучитись до іншої корисної роботи у тилу.  

Згідно з законом про основи нацспротиву є три види діяльності щодо забезпечення територіальної оборони. Це військова, військово-цивільна і цивільна. Цивільна – це напрямок, який повинен здійснюватися органами місцевого самоврядування, зокрема Львівською обласною радою. Є бачення залучати до роботи військових-ветеранів, які демобілізувалися і мають воєнний досвід. Це буде соціалізація, повернення їх до цивільного життя. Вони будуть ділитися уміннями та навичками, які отримали під час проходження служби. 

Можете детальніше розповісти? 

У нас є декілька спрямувань: домедична допомога, військова тактика, поводження з різними типами озброєння, що використовують для захисту та відбиття агресії. Сьогоднішня війна відрізняється від тих, що були, навіть, декілька років тому. Вона ведеться дуже технологічно, активно використовуються дрони й інші досягнення сучасної техніки. Тому ми навчаємо користуватись FPV дронами, викладаємо основи радіозв’язку, топографії та інше. Щодня ситуація змінюється і ми намагаємось бути гнучкими, навчати відповідно до сьогоднішніх потреб.

А хто може пройти підготовку? 

Ми проводимо навчання у територіальних громадах області та й у самому Львові для різних установ. Минулого тижня у форматі тренінгів та інтенсивів навчали працівників Львівської районної військової адміністрації, а наступного плануємо курс для Львівської обласної ради і ще одного підприємства.  

Зараз ми знайомимо районні адміністрації з нашою роботою, щоб організувати співпрацю з ними. Тоді разом будемо залучати до підготовки якомога більше мешканців Львівської області, адже наступним кроком плануємо зробити курси для усіх охочих.  

Чи є схожі центри в Україні чи цей перший? 

Насправді, ця робота вже велася різними громадськими об’єднаннями та добровольчими формуваннями, але вона була розрізнена. Щоб систематизувати її, координувати на рівні Львівської обласної ради та зробити ефективнішою власне і створили таке комунальне підприємство.

Це не унікальна історія, адже 2022-го року таку установу заснували на Закарпатті й вона успішно працює. Ба більше, після виїзної наради Офісу Президента прийняли рішення, що такі підприємства мали б функціонувати у всіх обласних центрах. Тому депутати Львівської обласної ради ініціювали створення нашої установи, а Львівська обласна військова адміністрація підтримала. 

Зазначу, що окрім завдань з проведення навчання наше комунальне підприємство має ліцензію на надання охоронних послуг. Такий формат дозволить залучити до роботи підприємства колишніх військовослужбовців, сприяти їх соціальній адаптації та поверненню у цивільне життя, забезпечити охорону комунальних закладів.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news