logo
03/05
2 ...

У Кульчицях відзначили 402 річницю смерті гетьмана Петра Сагайдачного

22-04-2024 18:42306

У Кульчицях відзначили 402 річницю смерті гетьмана Петра Сагайдачного
Фото: з відкритих джерел

Цей день у славних Кульчицях стане не простим нагадуванням про історичну особистість гетьмана війська Запорізького Петра Сагайдачного, який народився, виріс у цьому славному селі Самбірщини. А насамперед яскравим підтвердженням того, наскільки у часі повномасштабної війни, розв’язаної путінською московією, важливо пам'ятати своє минуле, шанувати національних героїв та на їх героїчному прикладі виховувати наступне покоління українців. 

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news. 

Минулої неділі громада с. Кульчиці та гості відзначила 402-гу річницю з дня смерті славного краянина – гетьмана Війська Запорізького Петра Сагайдачного. Вшанування його світлої пам’яті розпочалося урочистим Богослужінням у тутешньому храмі святих Флора і Лавра. Опісля біля величного пам’ятника на своєрідному віче говорили про вагомі заслуги гетьмана перед українським народом, про його мужність, відданість своїй землі, державницьке та стратегічне мислення, яке привело до вікопомних перемог. Міг навіть захопити москву, але передумав.  

Завершилися поминальні заходи відвідинами кульчицького музею Петра Сагайдачного. На сьогодні його експонати, зокрема, особисті речі гетьмана, рукописи, зброя та картини відтворюють важливі моменти його життя та тогочасної епохи, кожному відвідувачу залишають незабутнє враження.

У музеї на певний час можна уявно повернутися у часи гетьманування Петра Сагайдачного, дізнатися більше про його життя, боротьбу за волю України та неоціненний внесок у розвиток української культури, утвердження національної  ідентичності.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news