logo
03/05
2 ...

У Львівській громаді проведуть профілактику сказу для диких тварин

23-04-2024 11:03235

У Львівській громаді проведуть профілактику сказу для диких тварин
Фото: пресслужба Львівської міської ради

На території 3 філій мисливських господарств Львівської міської територіальної громади розкладуть приманки з вакциною від сказу для диких тварин, зокрема лисиць. В такий спосіб фахівці Держпродспоживслужби традиційно проводять профілактику захворювання сказу на території Львівської громади та усієї області.

 

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Для імунізації диких тварин від сказу використовують пероральну вакцинацію. Для цього на території мисливських угідь, які частково розташовані на території Львівської громади, розкладають спеціальні вакцини-приманки.

Пероральну імунізацію диких м'ясоїдних тварин проводять щороку весною та восени. Вакцини-приманки розташовують на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських та мисливських угіддях тощо.

В Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області зазначають, що цьогоріч заходи з імунізації диких м’ясоїдних тварин від сказу проведуть у травні на території  Львівської громади та області.

«Вакцинацію проведуть на площі 56 км2 Львівської громади, а в області – 12,194 тис. км2. Відповідно до розробленої схеми на кожен квадратний кілометр розмістять 25 доз вакцин.

Такі заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, які є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в громаді», – певнять в управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області.

Фахівці зазначають, що вакцина-приманка безпечна як для свійських і домашніх тварин, так і для людей. Зовні вона має вигляд невеликих брикетів розміром з сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. Всередині є желеподібна капсула з антигеном вірусу сказу.

Після поїдання вакцини, через 21 день, у тварин формується імунітет від сказу, який зберігається щонайменше 1 рік. Вакцини не викликають захворювання у молодих тварин, не виділяють вакцинний вірус зі слиною, безпечні для природного середовища та стабільні в польових умовах. 

Держпродспоживслужба просить мешканців з розумінням  поставитись  до заходів з вакцинації диких тварин. А якщо ви знайшли брикет з вакциною, не беріть його до рук, не руйнуйте та не переносьте на інше місце, а залиште для тварин.  

Довідка

Сказ – це особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, яке характеризується ураженням центральної нервової системи та закінчується летально.

Основним джерелом збудника сказу є інфіковані дикі м’ясоїдні тварини, зокрема лисиці. Неконтрольоване розмноження диких тварин зумовлює постійні контакти з безпритульними тваринами (собаками і котами) та поширення сказу в населених пунктах.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news