logo
06/05
2 ...

Екскурсія, іменна марка та меморіальна таблиця: у Львові вшанують пам’ять легендарного Петра Радковця

26-04-2024 14:15106

Екскурсія, іменна марка та меморіальна таблиця: у Львові вшанують пам’ять легендарного Петра Радковця
Фото: пресслужба Львівської міської ради

Завтра у Львові відкриють меморіальну таблицю легендарному краєзнавцю, публіцисту та екскурсоводу Петру Радковцю. Саме 27 квітня відомому львів’янину виповнилося б 60 років, тож символічно, що саме у цей день на фасаді будинку на вулиці Лисенка, 7, де ріс Петро Радковець, розмістять меморіальну таблицю.

Про це повідомляє пресслужюа Львівської міської ради.

Дизайн дошки створив Юрій Крукевич, добрий друг Петра Радковця. Ідею встановлення дошки запропонувало «Товариство Лева», учасником якого був сам гід.

Додамо, що з нагоди дня народження Петра Радковця родина та колеги видатного львівського гіда підготували декілька подій:

-       11:00 – екскурсія, присвячену життю і діяльності Петра Радковця. Її проведе його колега, гідеса Діана Борисенко. Екскурсія безкоштовна, однак потрібно попередньо зареєструватись за посиланням.

-       12:00 – відкриття меморіальної таблиці на фасаді будинку, де провів дитинство і юність Петро Радковець.

-       12:30 – погашення поштової марки із зображенням професійного львівʼянина Петра Радковця.

Довідка

Петро Радковець – найвпізнаваніший екскурсовод Львова впродовж 20 років. Був краєзнавцем, учасником та співавтором десятків телевізійних проектів, документальних фільмів та сюжетів, присвячених Львову.

Народився 27 квітня 1964 року у Львові. У 1981 році закінчив львівську спеціалізовану загальноосвітню школу № 8, потім — Львівський поліграфічний інститут імені Івана Федорова (нині Українська академія друкарства).

Разом з братом Іваном, став автором збірки казок для дітей («Таємниці львівських левів», Львів, 2015). Також брати Радковці є розробниками численних авторських туристичних маршрутів Львовом та заходом України, співавторами краєзнавчих розвідок «Загадки міста Лева».

Мав ліцензійне посвідчення львівського гіда під номером 0001, яке офіційно отримав від Львівської міської ради.

Одним з останніх за його участю став проєкт «Місто лікує» – безплатні прогулянки Львовом для захисників та ветеранів, які проходять реабілітацію на території нашої громади.

Петро Радковець запам'ятався львів’янам і гостям міста особливим стилем одягу, у якому він часто з'являвся на публіці: із закрученими вусами, краваткою-метеликом, тростиною або ціпком, старовинним кишеньковим годинником на ланцюжку та капелюхом.

Раптово помер 4 лютого 2023 року у Львові. Похований на полі № 8 Личаківського цвинтаря.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news