logo
19/04
18/04
17/04
16/04
15/04
2 ...

У Самборі пройшла виставка «Дерев’яні церкви Бойківщини»

27-02-2020 21:123066

У Самборі пройшла виставка «Дерев’яні церкви Бойківщини»
Фото: Миколи Сенейка

Сьогодні в Самбірському історично-етнографічному музеї «Бойківщина» закрилась тематична виставка малярних робіт «Дерев’яні церкви Бойківщини». Автор експозиції Богдан Сікотовський із Львова.

Закриття виставки супроводжувалось співом автентичного бойківського гурту «Лагівка», який зародився та діє при музеї 

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

Експозиція в музеї діяла з 19 грудня минулого року. На оглядини самбірчан та гостей міста Богдан Сікотовський представив 33 намальованих автентичних церков Бойківщини – Турківського, Старосамбірського, Сколівського, Самбірського та Дрогобицького районів. А всього  в творчому доробку маляра 126 полотен, які увійшли до повноколірної його книги «Дерев’яні церкви Львівщини». 

Це вже одинадцята персональна виставка Богдана Сікотовського за час творчого життя. Він свої малярні полотна з церквами експонував у Києві, Львові, інших містах. Роботи митця знаходяться в багатьох приватних зібраннях як в Україні, так і за кордоном.

Зазначалось, що темою дерев’яних церков, в яких чи не найбільше виражені національні риси архітектури та відчувається душа українців, наша історія, автор показує, яким неоціненним і неповторним багатством ми володіємо.

«А тому до таких пам’яток, – сказав Богдан Сікотовський, – слід ставитись дуже шанобливо, щоб зберегти та передати у спадок наступним поколінням». 

Довідка. Богдан Сікотовський народився на Тернопільщині. Закінчив механіко-математичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. Живе у Львові. Багато років працював програмістом. Але вроджене вміння вслухатися в природу, вникати в кожен її рух і подих, бачити багатство і відчувати єднання кольору та світла – все це переросло в нього у серйозне захоплення живописом, у творче натхнення, а з роками стало невід’ємною потребою його життя. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news