logo
19/04
18/04
17/04
16/04
15/04
2 ...

Львівський палац мистецтв запрошує оглянути експозиції іменитих художників «Шевченкіана 2020»

01-04-2020 16:362137

Львівський палац мистецтв запрошує оглянути експозиції іменитих художників «Шевченкіана 2020»
Фото: Львівський палац мистецтв

У виставкових залах Львівського палацу мистецтв діють експозиції іменитих художників «Шевченкіана 2020».

На жаль, у зв'язку з карантином, оглянути їх можна лише на Facebook-сторінці палацу.

Палац мистецтв запрошує оглянути онлайн виставки Богдана Олійника «Стежини долі», Віктора Стогнута «Мій храм – природа», Миколи Опанащука «Шляхами пророка», Всеукраїнський проект «Пророчі хрести України» та посмертну виставку фотомитця Любомира Криси «І будуть люде на землі».

Кожна нація, якій пощастило відкрити і висловити свою творчу ідентичність, своє глибинне самопізнання, базу національної культури, осягнула це могутнім словом свого національного пророка. Серед тих щасливих, вибраних народів є і ми, українці. І ось чому. У поляків є Міцкевич, у німців - Гете, англійці мають Шекспіра, а ми, українці, гордимося Тарасом Шевченком. Він, безсмертний Тарас, для нашого народу - явище унікальне і неординарне.

Тому все, що з ним пов'язане, дороге нам і рідне. Тарас Шевченко - багатогранний геній, відомий у світі в першу чергу як митець слова. Однак, це аж ніяк не забирає його слави як художника.

Дослідники творчості Т. Шевченка стверджують, що за життя він намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів тощо, з яких дійшли до нас близько 800 робіт. Він зробив великий внесок у розвиток побутового жанру і став його основоположником в українському мистецтві.

У творчості Шевченка поезія і живопис тісно пов'язані між собою. Свого часу Леонардо да Вінчі стверджував, що «малярство - це німа поезія, а поезія - промовисте малярство».

Для Шевченка живопис був потребою, вираженням його творчого духу. Більшість картин і малюнків українського генія зберігаються в Національному музеї Тараса Шевченка.

Ось деякі роботи Тараса Шевченка-художника.

Leopolis.news