«Застава чи підстава» | Блог Михайла Цимбалюка

https://leopolis.news/post/19035/zastava-chy-pidstava--blog-myhayla-cymbalyuka

04/04/2020

Рішення доволі абсурдне, адже підштовхуватиме українців віддавати своє майно, аби отримати хоча б якісь кошти для виживання в умовах безробіття. Тим більше, що ми добре знаємо «добросовісність» окремих ломбардів та кредитних спілок, коли намагаються максимально надурити свого клієнта. В підсумку – ошуканими опиняються тисячі українців. Зважаючи на те, що кожен п’ятий українець на час карантину пішов у відпустку без збереження зарплати, ще більше – отримають невелику її частину. А соціальні гарантії, які обіцяють у владі, наразі українці не бачать у своїх гаманцях…

Коли руки опускаються логічно, що люди вдаватимуться до необдуманих кроків – аби отримати дохід вони будуть змушені залишати своє майно під заставу в ломбарди та подібні установи. Спекулянти та інші недобросовісні підприємці, будуть наживатися на цьому, і держава не зможе це контролювати.

Тому логіка української влади вкрай викривлена і не може знайти розумного обґрунтування щодо рішення відкриття ломбардів. Адже там приймають все: ювелірні вироби, техніку, будівельні інструменти, антикваріат, шуби з натурального хутра. Можна здати меблі або автомобіль. Офіційно такий прийом називається – кредитування під заставу майна. За фактом же здане в заставу майно рідко викупляють у ломбарду.

Всього в Україні нараховується 430 юридичних осіб, що працюють, як ломбарди. Ця цифра не враховує відділення, оскільки у окремого ломбарду може бути кілька сотень відділень по країні.

Логічно більшість міських рад України вже повідомили, що не відкриватимуть кредитні спілки та ломбарди в час карантину, оскільки розуміють – це може призвести до соціального колапсу в країні. Бо ж наразі до економічної кризи ми вже наближаємось впритул.

Столичні чиновники мали би чітко відчувати настрої українців та їхню економічну ситуацію і, переконаний, що ломбарди точно не сприятимуть добробуту громадян нашої країни, а навпаки «заганятимуть» у ще більші борги. Тим більше, не хотів би навіть припускати, що відкриття ломбардів відбулося за чиєю протекцією, як це часто, на жаль, в нашій країні відбувається. Одним заборона – іншим усе… Вірю, з часом урядовці зрозуміють – чи таке рішення було лобіюванням певних політиків, чи банальна, але водночас трагічна, непрофесійність команди Кабміну.

Тим більше ломбарди та кредитні спілки давно потребують на законодавчому рівні врегулювання їхньої діяльності та основних засад роботи. До речі, у Верховній Раді зареєстровано проект Закону про ломбарди та ломбардну діяльність. Не ті часи зараз в Україні, щоб експериментувати і грати лише в одні ворота.

Михайло Цимбалюк