logo
18/04
17/04
2 ...

На Бродівщині виявили забруднення річки Бовдурки (ФОТО)

15-04-2020 14:393070

На Бродівщині виявили забруднення річки Бовдурки (ФОТО)
Фото: Михайла Шишки

На Бродівщині русло річки Бовдурки, яка бере свій початок практично у місті Броди, наповнене нечистотами міських каналізаційних стоків. Вода у річці – сивого відтінку.

Понад річкою, аж до села Лагодів, що за 4 км від міста – запах, схожий на сірководень. За словами мешканця села Лагодів пана Володимира, обійстя якого розташовується найближче до річки, запах від ріки з’явився у переддень Вербної неділі. Особливо, як зазначив пан Володимир, неприємний запах відчутно у вечірню пору.

З огляду на таку екологічну ситуацію, було телефонне звернення до керівництва КП «Бродиводоканал», у підпорядкуванні якого знаходяться каналізаційно-очисні споруди міста Броди, із запитаннями: чи усе гаразд із технічним очищенням міських стоків? Чи справно працюють механізми очищення каналізації?

Головний інженер підприємства Дмитро Беднарчук у коментарі запевнив, що на ранок, 15 квітня, немає жодних технічних проблем з очисткою каналізації, що об’єм скидання забруднених вод за час карантину суттєво зменшився, оскільки перестали працювати ресторани, бари та інші установи, які є основними наповнювачами міської каналізації. Окрім того, комунальник повідомив, що за результатами ранішнього аналізу води після переробки каналізаційних викидів їх якість стала кращою. А сморід і брудна вода в річці, за його словами, – недостатній об’єм природних вод, які живлять ріку.

Також Дмитро Беднарчук зазначив, що 95 відсотків очисних каналізаційних споруд Львівщини, зокрема і міста Броди, потребують капітальної реконструкції. Для цього потрібно значні кошти. Лише для проєкту реконструкції очисних споруд у Бродах, за словами головного інженера, потрібно не менше 1 млн грн. Таких коштів у бюджеті Бродівської міської ради, в підпорядкуванні якої знаходиться КП «Бродиводоканал», на сьогодні немає. Залишається сподіватися на якусь екологічну програму.

Михайло ШИШКА, журналіст, спеціально для Leopolis.news