Зіновій Козицький: Захист медпрацівників – це запорука перемоги епідемії

https://leopolis.news/post/19854/zinoviy-kozyckyy-zahyst-medpracivnykiv--ce-zaporuka-peremogy-epidemi

17/04/2020

 

Серед меценатів був і Зіновій Козицький – керівник групи компаній «Еко-Оптіма» та «Західнадрасервіс», які працюють у сфері енергетики. Принагідно ми вирішили розпитати Зіновія Ярославовича, який за першою освітою є лікарем, про його бачення ситуації навколо проблеми поширення пандемії корона вірусу, повідомляє «Голос України».

Пане Зіновію, ви передали солідну благодійну допомогу для боротьби з COVID-19. До речі, в інших країнах немає таких прикладів солідарності бізнесу зі своїми громадянами та владою. На вашу думку, чим процес подолання коронавірусу в Україні та на Львівщині відрізняється від ситуації в інших країнах?

Пандемія COVID-19, яка сьогодні вирує у світі, стала справжнім випробуванням для всього людства, для всіх країн, урядів та народів. Ми свідки того, що навіть найбільші та найбагатші країни виявилися неготовими до таких масштабів пандемії і не дають собі ради, хоч виділяють безпрецедентні кошти, від сотні мільярдів євро у Європі, до трильйонів доларів у Сполучених Штатах. При тому, в благополучній Європі та США ще до останнього часу не вистачало елементарного – захисних масок, дезрозчинів, апаратів штучної вентиляції легень. І це мені відомо не лише із засобів масової інформації, а й з безпосередніх розповідей моїх колег-лікарів, які там живуть і працюють. Ми бачимо переповнені лікарні Італії, Іспанії, США, черги «швидких», і що найжахливіше – це останні кадри з Нью-Йорка, де переповнені морги і черги в крематорії.

Якою ви бачите ситуацію в Україні? Наскільки ми готові до таких викликів?

Наша економіка значно слабша, шостий років триває виснажлива війна на сході України, медицина перебуває у стані незавершеної реформи. Але на відміну від інших країн, керівництво України – Президент, уряд зробили правильні організаційні кроки. Як медик, я впевнений на всі 100 відсотків, що вчасне введення карантину і відповідних заходів щодо ізоляції дали змогу стримати непрогнозований розвиток епідемії. І навіть при тому, що в цей час величезна кількість, більше сотні тисяч наших співвітчизників повернулися на Батьківщину з країн, охоплених епідемією, а Львівщина прийняла, мабуть, найбільшу кількість людей. А на Заході довго зволікали з впровадженням карантину.

Поза сумнівом, наша економіка, наша держава не має можливостей виділити мільярди доларів на боротьбу з епідемією, але добре організовані заходи, розуміння і підтримка суспільства дають позитивний результат.

Як надалі діяти в цій ситуації? Яким є ваше бачення?

Пригадаймо 2014 рік, початок війни – подібна ситуація. Немає найнеобхіднішого – касок, бронежилетів, але на допомогу приходить все суспільство, активний волонтерський рух, і ми вистояли. Те саме відбувається і нині. Тільки на передовій – медичні працівники.

Я лікар і двадцять років своєї трудової діяльності віддав медицині. У подібній ситуації я був після аварії на ЧАЕС, коли в групі Міністерства охорони здоров'я працював безпосередньо на станції. Після того, як з неї у зв'язку з променевою хворобою був виведений весь медперсонал.

Сьогодні очолюю групу компаній ТОВ «Еко-Оптіма» та ТОВ «Західнадрасервіс», які працюють у сфері енергетики. Ми, як і багато інших підприємств, громадських організацій, волонтерів, активно включилися в допомогу по боротьбі з епідемією.

Спочатку ми долучилися до реконструкції систем подачі кисню в лікарнях першої і другої ланки, які приймають інфікованих пацієнтів. Спільно з «Львівським IT-Кластером» та департаментом охорони здоров'я облдержадміністрації допомагали в організації експрес-тестувань. У нас утворилася цікава та ефективна система співпраці влади, волонтерів та підприємців. Тут немає жодного змагання, а лише бажання максимально допомогти та отримати відповідний результат у вигляді необхідної медичної техніки, засобів захисту, акумуляції фінансових ресурсів.

Що на даному етапі є найважливішим у боротьбі з COVID-19?

На нашу думку, найважливішим є захист медичних працівників, які працюють у безпосередньому контакті з інфікованими хворими.

Ми включилися в пошук індивідуальних засобів захисту, збирали інформацію про можливості їх поставки з Китаю, Кореї і побачили як це складно. Звернулися до наших підприємств легкої промисловості. Активну підтримку отримали від департаменту економічної політики ОДА, а також Валерія Веремчука та Ростислава Терещука з ГО «Самооборона Львівщини».

Хочу подякувати швейним підприємствам «Міла Нова», Бродівській фабриці ВАТ «Галант», «Кластеру індустрії мод» за виготовлення костюмів захисту медиків. Ростиславу Смуку «ЕкоТест» – за допомогу з поставки респіраторів, «Медіа Дісплей Продакшн» – за виготовлення щитків багаторазового використання. Важливо також зрозуміти, що, даючи замовлення нашим підприємствам, ми підтримуємо робочі місця і кошти залишаються в Україні.

Велика подяка Василю Савчину, керівнику Благодійного фонду «З Повною Довірою», з яким ми плідно співпрацюємо, Миколі Копитчаку з медицини катастроф, волонтеру, який повністю віддався цій роботі.

Вчора ми передали медичним установам області 6000 одноразових комплектів, 1400 багаторазових, 1000 респіраторів і 1000 захисних масок багаторазового використання. Наступний тиждень-два плануємо поставити ще 10 000 захисних костюмів.

На знімку: під час передачі засобів захисту медиків районним лікарням Львівщини, Зіновій Козицький, заслужений енергетик України, у центрі.

 

А можете сказати, скільки коштів ви вклали?

Загалом наша група компаній вже надала благодійної допомоги на 5,8 млн гривень. І ми надалі будемо продовжувати допомагати нашим людям у подоланні наслідків пандемії.

Як ще можна допомогти медикам?

Я знаю про ініціативу облдержадміністрації щодо створення страхового фонду для медпрацівників. Основна його ідея – це виплата страхового платежу медикам, які задіяні в боротьбі з коронавірусом. Ми підтримуємо цю ініціативу та готові зробити внески в цей страховий фонд. Ми також закликаємо бізнес долучитися до доброї справи, бо захист медпрацівників – це запорука перемоги епідемії. Перемогти ми можемо – лише об'єднавши зусилля всього нашого суспільства. 

Користуючись нагодою, хочу привітати всіх жителів України та Львівщини з Великоднем! Відсвяткуймо його дома, у колі сім'ї, хай з нами буде Любов, Надія і Віра. Будьте здорові та щасливі!

Розмовляв Богдан КУШНІР, «ГолосУкраїни»