logo
23/04
22/04
19/04
18/04
2 ...

Львівський учитель виграв суд у київського видавництва, яке звинувачувало його в дискредитації

29-04-2020 15:163691

Львівський учитель виграв суд у київського видавництва, яке звинувачувало його в дискредитації

Суд відмовив у задоволенні позову київського видавництва «Генеза» до львівського вчителя Сергія Хараху щодо моральної шкоди.

Про це Сергій Хараху розповів журналістам Правда тут.

Історія почалася три роки тому, коли треба було змінювати навчальну програму з предмета «Захист України». Донедавна цей предмет називався «Захист Вітчизни» і матеріал, за яким вчили учнів, був ще з радянських часів.

Сергій Хараху став одним із тих, хто написав шкільну програму та підручник «Захист ВІтчизни», який потрапив у трійку фіналістів. Як один з переможців конкурсу підручників, С. Хараху поцікавився змістом підручника, автором якого є Микола Гнатюк. У цьому підручнику учитель зі Львова побачив численні помилки. Сергій Хараху неодноразово звертався до Міносвіти, щоб книгу не друкували, бо, крім помилок, автор використовував радянські енциклопедії, як першоджерело. У Києві до львів’янина не дослухалися, а коли він сказав, що звернеться до суду, на нього почали тиснути.

«Хотіли «втопити» мій підручник, але не вийшло, бо його авторами є полковники із Академії сухопутних військ – українські бойові офіцери. Тоді вони прийняли іншу тактику – нацькували видавництво, яке надрукувало підручник-переможця конкурсу подати на мене позов, ніби я дискредитую їх, як видавництво», – розповів учитель.

Видавництво «Генеза», яке надрукували підручник Миколи Гнатюка, справді подало на суду на Сергія Хараху про завдання моральної шкоди, вимагаючи 100 тис. грн компенсації.

При цьому видавництво виправило деякі помилки, які знайшов Сергій Хараху, ніде про це не вказавши. Однак вчитель зі Львова зберіг старий варіант книжки, тож у задоволенні позову про моральну компенсацію видавництву відмовили.

Сергій Хараху наголосив, що надалі вимагатиме, аби підручник, який писали за радянськими енциклопедіями, забрали із закладів освіти, виправили усі помилки і лише після цього повернули у навчальні заклади.

Leopolis.news