logo
23/04
22/04
21/04
19/04
17/04
16/04
2 ...

Справа Сергія Феденишина: «Чи було політичне замовлення?»

12-06-2020 15:1819478

Справа Сергія Феденишина: «Чи було політичне замовлення?»

Півроку тому, або якщо точно – 26 листопада, на Львівщині та в Україні гучно пролунала історія про синдикат, який нібито виготовляв та поширював по країні та закордон наркотичні засоби. Правоохоронці відрапортували про затримання угрупування «злочинців». Тоді ж й назвали лідера «наркокартелю» – молодого мешканця Львівської області, спортсмена, депутата Лопатинської ОТГ Сергія Феденишина. Та чи дійсно юний галичанин створив наркоімперію, як у цьому підозрюють його правоохоронці?

Для гучного затримання було залучено сотні правоохоронців, проведено 90 обшуків. Попри презумпцію невинуватості, прокуратура на, скликаній опісля прес-конференції, ствердно заявила, звісно, не називаючи імені, що керував цим угрупування депутат ОТГ на Львівщині, голова комісії з питань культури, молоді та спорту. Однак, ще до прес-конференції в ЗМІ «злили» ім’я підозрюваного, яким виявився 24-річний Сергій Феденишин. Враховуючи всю важкість злочину, в засобах масової інформації, а відтак - у свідомості людей, закарбувалось ім’я Сергія, якого, фактично, без суду та слідства призначили винним. Враховуючи, що ніде раніше у ЗМІ не була представлена позиція Сергія Феденишина, його адвокати – Андрій Шніцар та Микола Сенько вирішили розкрити деякі подробиці, що можуть ставити під сумнів версію слідства.

1.«Міжнародний наркокартель».

У повідомленні головного прокурора Львівської області Ірини Діденко зазначено, що збут наркотиків відбувався по Україні та закордон. Однак, згодом у підозрі та обвинувачувальному акті слова про збут наркотиків закордон забрали.

«Ні в нього особисто, ні в нього на квартирі у Львові, ні у батьків, ні в автомобілі не було знайдено чи вилучено жодних наркотиків. Так, були гроші, але Сергій підприємець і ці кошти були від підприємницької діяльності, що має офіційне підтвердження. Крім цього, немає жодного зв'язку чи підтвердження цього зв’язку між Сергієм та людиною, на яку були оформленні електронні гаманці, через які відбувався вивід коштів від злочинної діяльності. Найважливіше те, що ця невідома людина навіть не проходить у цій справі. Виникає логічне запитання: чи може організатор угрупування не мати доступу до грошей від злочинної діяльності?», - каже адвокат Андрій Шніцар.

2.Сайт з продажу наркотиків, який так і не перестав працювати.

На наступний день після затримання прокуратура провела прес-конференцію. Відеозапис її розміщено ТУТ. Звертаємо вашу увагу - прокурор Ірина Діденко сказала, що після ліквідації наркокартелю – «сайт (з продажу наркотиків) не функціонує». Дослівно це можна почути на 5 хвилині відео. На цій же прес-конференції також була оприлюднена схема «злочинного синдикату». На цій схемі є назва сайту з якого, ніби-то, відбувалась реалізація наркотиків. Зі зрозумілих причин назву сайту ми писати не будемо, але вона чітко зафіксована на відео. Отож, найголовніше – попри гучне розкриття злочину, сайт, на жаль, досі працює. То чи дійсно Сергій Феденишин, як організатор «наркокартелю», може підтримувати функціонування сайту, перебуваючи уже 6 місяць в СІЗО?

3.Сотні купюр доларів, євро та гривень, які знайшли під час обшуку.

Часто, щоб зробити гучну картинку в ЗМІ та відзвітувати про пророблену роботу, правоохоронці наочно демонструють купюри, великі суми грошей, телефони та золото, інші цінні речі на оперативному відео, а згодом його розміщують у соцмережах. Так і сталось у ситуації Сергія Феденишина. Під час обшуку у нього на квартирі у Львові було знайдено певна кількість готівки – суми не захмарні, до того ж не його, а його товариша, який ночував у Сергія на квартирі.

Важливо й те, що під час обшуків у батьківському домі Сергія – у селі Нивиці, Радехівського району, було вилучено особисті кошти батьків, які також вдало використали для «гарної картинки» - 6 400 доларів, 32 220 гривень, які батько мав заплатити за електроенергію на своєму підприємстві. Також, серед вилученого було 1100 євро, які були на зберіганні у батьків Сергія, та призначались на придбання струганих пиломатеріалів на дзвіницю церковної громади села Дорошів.

«Підозра Сергію ґрунтується на матеріалах НСРД, законність яких ми ставимо під сумнів. Ці НСРД можна трактувати двояко. Про що йдеться: Сергій займався деревообробкою і часто по телефонних розмовах мова йшла про якісь суми грошей. Слідчі вважають, що це кошти за наркотики, але мова йде про саме підприємницьку діяльність Сергія», - зазначив адвокат Микола Сенько.

4.Запобіжний захід, як засіб закрити людину в СІЗО.

Усім учасникам угрупування було обрано запобіжні заходи з можливістю внесення застави. Застава Сергія спочатку сягнула 20,7 млн гривень, згодом її зменшили до 5 млн гривень. Якщо Сергій дійсно є цим «наркобароном» - організатором злочинного угруповування, то навіть сума у 5 млн могла б стати для нього підйомною. Однак, це не так і жоден з підозрюваних не сплатив на цей час своєї застави, щоб вийти з під варти.

Адвокати під час обрання запобіжного заходу апелювали до суду тим, що правоохоронці не надали належних доказів причетності Сергія до цих злочинів, тож просили обрати йому міру запобіжного заходу – домашній арешт, як це робиться у Європі, згідно з практикою Європейського суду з прав людини. Сергій не може втекти від слідства – його закордонний паспорт був вилучений під час обушку, на рахунки накладено арешт, а автомобіль вилучено – наголошують адвокати. Однак суд відмовляє й Сергій залишається в СІЗО.

«Стосовно наших апеляцій. Відбувається те, що суд з різних причин, як-от неявка прокурора відкладається, що прямо порушує права людини. Наприклад, у нас був випадок, коли апеляція по запобіжному заходу відкладалась і, коли прийшов час її заслухати, вже була інша ухвала суду про продовження запобіжного заходу – тобто апеляція вже апріорі не могла стати чинною. Стосовно інших підозрюваних, то вже зараз п’ять осіб перебувають на волі, отримавши умовні терміни, в обмін на покази проти Сергія. Ми вважаємо, що прокуратура хоче у такий спосіб отримати хоч якісь докази причетності Сергія до цієї справи, адже інших у них немає», - каже Андрій Шніцар.

На думку адвокатів, вся ця справа цілком схожа на політичну розправу з Сергієм, який у свої 24 роки став популярним політиком у своєму районі, займався організацією спортивних подій та був активним учасником громадсько-політичного життя.

«Можливо, він просто перейшов дорогу якомусь урядовцю і зараз йому «шиють» злочин, якого він не скоював. З усіх підозрюваних, частина осіб навіть не знайому Сергію», - кажуть адвокати.

Leopolis.news