Кіріл обманює, говорячи, що князь Володимир хрестив росіян – історик

https://leopolis.news/post/25737/kiril-obmanyue-govoryachy-shcho-knyaz-volodymyr-hrestyv-rosiyan--istoryk

28/07/2020

 

Про це він написав у себе на «Facebook». 

«Що ж це за такі спадкоємці, які імені свого предка не знають, і не відають, що його звали насправді Володимиром, а не Владіміром?», – зазначає історик. 

За словами Палія, Московський Патріарх обманює, говорячи, що київський князь Володимир хрестив росіян (яких в 988 році просто ще не було). 

«Цікаво, що «перший великоросіянин», як стверджує російський історик Володимир Ключевський, з'явився через 150 років після Володимирового хрещення. 

За часів Володимира хрещення на території Росії відоме лише в Новгороді, але близько 990 року. Крім того, росіяни не можуть вважати новгородців своїми предками, тому що московити убили новгородців майже поголовно у 15-16 століттях. 

Насправді великий Київський князь Володимир у 988 р. хрестив лише Київ і Русь, тобто околиці Києва, в радіусі близько 250 км. В інших землях, підвладних Києву, язичництво відступало поступово. У Новгороді, який не вважався Руссю, заколоти язичників довелося придушувати силою, як і в Суздалі, яка також не була Руссю, де язичницькі волхви підбурювали народ на заколот проти християнства ще й через півтора століття (!) після хрещення киян. Ще у 1130-х роках язичники-в’ятичі стратили київського проповідника Кукшу Печерського», – зазначив Олександр Палій. 

Leopolis.news