logo
15/04
14/04
13/04
12/04
11/04
10/04
09/04
2 ...

​​Іран погодився виплатити компенсації Україні за збиття літака МАУ

31-07-2020 14:072260

​​Іран погодився виплатити компенсації Україні за збиття літака МАУ
Фото: DW.com

Тегеран згоден виплатити Україні компенсацію за збитий в січні лайнер авіакомпанії «Міжнародні Авіалінії України» (МАУ), заявив у четвер, 30 липня, офіційний представник іранського МЗС Аббас Мусаві.

«Іран погодився виплатити компенсацію за літак, але реалізація цього питання потребує часу і має різні аспекти з технічної та юридичної точок зору», - цитує дипломата іранська інформагенція IRNA. Він наголосив, що «багато пасажирів» на цьому борту були громадянами Ірану, передає DW.

Як повідомлялося, 30 липня у Києві розпочалися переговори про компенсацію за збиття Іраном літака «Міжнародних авіаліній України». Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у відеоповідомленні, поширеному зовнішньополітичним відомством у соцмережі Facebook.

«Ми довго добивалися початку переговорного процесу, і я вітаю те, що справа зрештою зрушила з місця», - сказав Кулеба.

Міністр зазначив, що «процес не буде легким, але ми працюємо на результат, а це - досягнення справедливості». Він наголосив, що «українське МЗС докладе всіх зусиль, аби компенсації були максимальними».

«Це дозволить хоч трохи полегшити біль і горе рідних, у якому вони живуть уже понад пів року. Ми доб'ємося справедливості, скільки часу та зусиль це б не вартувало», - запевнив Кулеба.

Нагадаємо, літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який прямував з Тегерана до Києва, розбився вранці 8 січня невдовзі після вильоту з іранської столиці. Жертвами катастрофи стали 176 осіб - усі, хто перебував на борту. Тегеран офіційно визнав, що Boeing був збитий іранськими військовими «ненавмисно».

Згодом іранська влада повідомила, що причиною авіакатастрофи стала людська помилка під час налаштування радарної системи в підрозділі протиповітряної оборони. Президент Ірану Хасан Роухані пообіцяв, що усі причетні до збиття літака МАУ будуть покарані.

Розшифровка бортових самописців літака, яка була проведена у Франції, підтвердила, що лайнер упав унаслідок влучення в нього ракети, повідомило українське МЗС.

Leopolis.news