logo
29/03
28/03
27/03
2 ...

Експерти розповіли, що буде з цінами в серпні-2020 та які продукти подорожчають найбільше

03-08-2020 09:24764

Експерти розповіли, що буде з цінами в серпні-2020 та які продукти подорожчають найбільше
Фото: UkrMedia

Через зростання курсу долара експерти очікують подорожчання яєць, хліба і ліків, зате вартість горілки не зміниться.

В Україні з початку року подорожчали найбільш затребувані товари і послуги. Це видно з даних Держслужби статистики і підтверджено економістами. Що і наскільки подорожчало, в чому причина, і як зміняться ціни на ці позиції в третьому кварталі, пише сайт «Сьогодні ».

Що нині почому

За січень-червень з продуктів істотно – від 3% і більше – подешевшали тільки курячі тушки, яйця і борошно. Менше – в межах 1,5% – впали ціни на свинину і соняшникову олію. З промтоварів різко знизилася ціна бензину – здешевлення на 24% – це 7 грн/л, або майже чверть вартості. Заправивши повний бак, можна заощадити майже 300 грн.

Не змінилися з квітня по червень ціни на горілку, соняшникову олію і оренду квартир. А от все інше за ці три місяці подорожчало, причому рахунок йде на десятки відсотків. Так, борщовий набір виріс в ціні на 34%, гречка – на 25%, яйця – на 19,5%. На 6,7% подорожчали жарознижувальні, на 5,3% – сигарети, на 3,7% – цукор, на 2,8% – борошно, на 1,7% свинина, на 1,6% – ковбаса. Решта враховані нами позиції виросли в ціні за другий квартал на 0,4-1%. У грошах це з початку року – на 130 грн, і порівняно з 1 кварталом – на 178 грн.

Чого очікувати в третьому кварталі

Всі експерти впевнені, що прийдешній квартал буде нетиповим – традиційної літньої дефляції не очікується, навпаки, ціни будуть рости, причому швидко. За прогнозами Олексія Дорошенка, інфляція в липні-вересні складе 1,5%, за прогнозами Олега Пендзина і Олександра Охрименка – 3%.

Олег Пендзин каже, що в новому маркетинговому році (починається з 1 липня) зерно коштуватиме набагато дорожче, ніж в минулому, оскільки, за прогнозами світової продовольчої організації (ФАО), в світі в цьому році очікується нестача харчів.

«Через складні кліматичні умови як в світі, так і в Україні, урожай зберуть набагато менший при незмінному попиті на продукти харчування – очевидно, що ціни через це теж почнуть зростати. Припиниться зниження цін на курятину, так як поступово на неї відновлюється попит, будуть рости ціни і на яйця, – упевнений Олег Пендзин. – Карантин не дозволить агропрому і переробним підприємствам в агросекторі досягти навіть торішнього рівня випуску продукції».

Не бачить літньої дефляції і Олександр Охрименко.

«Очевидно, що овочі борщнабору до жовтня подешевшають, відігравши зростання цін на третину в другому кварталі, але не більше, а саме вони завжди були драйвером літньої дефляції, – аналізує Олександр Охрименко. – Можуть і надалі дешевшати курячі тушки, свинина, молоко і вершкове масло, але незначно, на кілька відсотків. Ціни на хліб, цукор, борошно практично не зміняться. Не виросте, але і не впаде оренда житла. Продовжиться зростання цін на ліки і на паливо».

Олексій Дорошенко додав, що в третьому кварталі не подорожчає і горілка, оскільки депутати не встигли до канікул проголосувати за підвищення акцизів на спиртне.

«У вересні очікується зниження цін на яблука до адекватних – в межах 20 грн/кг (зараз вдвічі дорожче), – говорить Олексій Дорошенко. – Але ціни підстьобне активне зростання курсу долара, яке почалося. Перш за все це відіб'ється на ліках, в тому числі на українських, так як в них є імпортні компоненти, які закуповуються за кордоном. Також з цієї причини подорожчає і бензин».

Leopolis.news