Ірину Діденко звинувачують у злитті резонансних справ

https://leopolis.news/post/26415/irynu-didenko-zvynuvachuyut-u-zlytti-rezonansnyh-sprav

10/08/2020

Так склалося, що практично кожне призначення прокурора Львівщини супроводжувалося скандалами, пікетами та іншими перипетіями. Проте, призначення теперішньої прокурорки Ірини Діденко пройшло спокійно та без ексцесів. Вона – одна з небагатьох, хто хотів увійти в довіру до громадських активістів. Принаймні, так це виглядало.

Після зайняття посади, молода скромна прокурорка запропонувала зустрітися з громадськістю, щоб продемонструвати бажання викривати злочини, які мають для області важливе суспільне значення. Такі солодкі для громадського середовища слова стали заспокійливою пігулкою та «приспали» увагу, проте, лише на деякий час. Адже, потроху почала проявлятися справжня її сутність.

Найбільш резонансною справою, пов’язаною з Іриною Діденко, є «злиття» справи ексзаступника генпрокурора України Давида Сакварелідзе, який разом із Міхеїлом Саакашвілі 10 вересня 2017 року здійснив прорив кордону. 25 січня 2018 року у Львові йому вручили обвинувальний акт — інкримінували вчинення правопорушення, передбаченого ст. 293 («Групове порушення громадського порядку»), ч. 2 ст. 332 («Незаконне переправлення осіб через державний кордон»), ч. 2 ст. 342 («Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві») та ч. 1 ст. 343 («Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу»).

20 листопада 2019 року Городоцький районний суд повернув прокурору відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування «обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12018140000000076, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.01.2018 …».

Попри те, що цю ухвалу можна було оскаржити, прокурор Львівщини Ірина Діденко «забула подати апеляцію». При тому, що 9 вересня 2019 року Львівський апеляційний суд вже висловив свою позицію і скасував попередню ухвалу про повернення згаданого обвинувального акту. Про це пише Резонанс 16 березня 2020 року із посиланням на ЄДРСР та інформацію з власних джерел. Компетентний співрозмовник пов‘язує таку «забудькуватість» Львівської прокуратури тим, що Ірина Діденко була підлеглою Сакварелідзе у Генеральній прокуратурі України.

Цей факт закриття кримінального провадження далеко не єдиний у біографії Ірини Діденко. Складається враження, що саме для цього її призначили прокурором Львівської області.

В соціальних мережах мешканці Львівської області постійно діляться своїми проблемами стосовно неправомірного закриття їхніх проваджень. Виникає таке враження, що Ірина Діденко поставила за мету закрити всі резонансні та гучні справи, в тому числі відкриті під її керівництвом, а також ті, які стосуються захоплення державного майна.

І тут не можна не згадати про інші справи, які нібито активно відкриваються та розслідуються прокуратурою, але насправді націлені на «замилювання очей» громадськості. Так було при поданні цивільного позову в інтересах держави про відшкодування шкоди в межах кримінального провадження відносно начальниці управління комунального майна Львівської міської ради Інни Свистун. Позов прокуратура подала з усіма можливими недоліками. Складно навіть повірити в те, що підлеглі Ірини Діденко настільки некваліфіковані спеціалісти, якщо допускають такі елементарні помилки. Звісно, якщо це не випадковість. У підсумку, судді не залишилося варіантів, окрім залишення позову без руху.

Отакими «благими» діями і створюється видимість хорошої роботи: ніби і працюють, але результату немає.

Проте, не закриттям єдиним живе головна прокурорка Львівщини. Нещодавно правоохоронці в Стрию виявили осередок виробництва антисептиків. Як завжди, Ірина Діденко похвалилася у себе на сторінці в мережі Facebook цим досягненням. У відповідь на цей пост власник виробництва з обуренням зазначив, що основним доказом у провадженні є результати експертизи. Проте, хто, коли і яким чином «проводив» цю експертизу – невідомо.

На який результат розраховує прокуратура, працюючи в такому напрямку, ми не знаємо. Але громадськість Львівщини уважно слідкуватиме за подальшою роботою молодої прокурорки та її кар’єрним ростом.

Leopolis.news