Винники попросили захисту у послів іноземних держав

https://leopolis.news/post/26722/vynnyky-poprosyly-zahystu-u-posliv-inozemnyh-derjav

14/08/2020

Цю інформацію міський голова Винник Володимир Квурт підтвердив у розмові з журналістом Leopolis.news. Він підкреслив, що місто не змирилося з рішенням Кабінету міністрів України та продовжує боротися за свою ОТГ.

«Ми продовжуємо боротьбу. Ведемо роботу і переписку з європейськими інституціями. Сподіваємося, що вже восени Україна ознайомиться з рішеннями парламентського комітету Ради Європи, які рекомендувала моніторингова місія місцевого самоврядування якраз по порушеннях Європейської Хартії місцевого самоврядування. Друга річ. На 3 вересня призначено перше слухання в Адміністративному суді. Це стосовно якраз того сумного рішення Кабінету міністрів. Як на мене, це порушення Конституції. Зрештою ми спостерігаємо це і зараз, коли йде мова про оголошення чи неоголошення виборів в районах. Тобто це свідчить про те, що ці люди не розуміють ні місцевого самоврядування, ні моделі організації самоврядування в Україні. А тому і роблять такі прикрі помилки. Ми звернулися до всіх посольств європейських країн, які є учасниками та підписантами Хартії місцевого самоврядування з проханням висловити свою позицію і відповідно проконсультувати, як нам варто діяти в таких ситуаціях. Є різні відповіді. Як правило, пропонують свою співпрацю, партнерство на території країн, де вони працюють. Бо я так розумію, що не можуть посли втручатися. Вони приймають інформацію і передають по своїм каналам. Є звернення наших міст-побратимів. Вони приймали на своїх сесіях звернення до Ради Європи», – розповів Володимир Квурт.

У зверненні на адресу послів європейських країн міська влада Винників просить «допомогти захистити права територіальних громад України щодо збереження 

місцевого самоврядування як однієї з основних основ будь-якого демократичного режиму та право громадян брати участь у громадських справах як одного з демократичних принципів, які поділяються всіма державами-членами Ради Європи, що ратифікували Європейську Хартію місцевого самоврядування». Хоча, як то кажуть, чи варто шукати у такій внутрішній дискусії арбітрів за кордоном. Бо ж немало ворогів України можуть використати це проти нас. Пам’ятаємо, як місцеві ради в інших регіонах зверталися по допомогу до Російської Федерації. Та й фактично виходить, що міська влада Винників просить іноземців втрутитися у діяльність українських державних діячів, якими є члени уряду та нардепи. Ну а це вже, відповідно до статті 344 ККУ, може тягнути і на кримінал.

 

Володимир Квурт також зазначив, що є усвідомлення наскільки заангажований чи незаангажований Адміністративний суд і чи це буде політичне рішення. Він також розповів, що міська влада Винників провела консультації зі спеціалістами кафедри конституційного права Львівського національного університету імені Івана Франка.

«Вони проаналізували і кажуть, що має місце порушення Конституції України. До речі, є попередня інформація, що народні депутати збирають підписи стосовно неконституційності цих рішень. Єдине, знову ж таки тут нашим опонентом є час і громіздкість нашої судової системи», – сказав Квурт.

Він також наголосив на тому, що оголошені вибори і після 25 жовтня виникнуть питання на які ніхто не може сьогодні дати конкретної відповіді. 

«Хто буде відповідати за територію міста Винники? Хто буде прибирати вулиці, надавати послуги. Від водопостачання починаючи й інші. Хто буде оформляти документи і так далі. Жодних рішень не прийнято. Навіть банально, кому я маю передати документи? Що я після виборів маю повішати ключик від міськради і піти? Маєш ж бути процедура передачі якась. Але ж це нічого не передбачено. Взагалі! Мені шкода сьогодні часу, який я потратив на нардепів, які до нас приїжджали. Пробував пояснити їм суть місцевого самоврядування. І особливості не в порушенні там якоїсь моделі, як вони собі придумали, а в тому, що кожен мешканець повинен отримувати максимально наближені до нього послуги. І не більше. І питання не в посаді. Тим більше, що я декларував, що більше не планую балотуватися на посаду міського голову Винників. А питання в тому, що громада і місто повинні розуміти, що вони  живуть певною спільнотою. Сьогодні депутати Львівської міської ради можуть допомогти нам рішенням про перехідний період, яке, до речі, ми зараз готуємо. Щоб зберегти міську адміністрацію, яку по положенню прирівняти, умовно кажучи, до департаменту у виконавчому апараті міської ради. Необхідно передбачити кошти для забезпечення життєдіяльності міста. Щоб безболісно пройти цей перехідний період. Хай розбираються, кого залишити, який штат. Це буде складний період. А от за наших нардепів соромно, за наших керівників уряду дуже соромно. Але я думаю, що то не лише в мене такі відчуття», – наголосив міській голова Винник Володимир Квурт.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news