Бойовики «Вагнера» розповіли, як збивали українські літаки (АУДІО)

https://leopolis.news/post/26952/boyovyky-vagnera-rozpovily-yak-zbyvaly-ukranski-litaky-audio

18/08/2020

На записі чути, як бойовик приватної військової компанії «Вагнер» Денис Харитонов розповідає, як воював в Україні. Зокрема, з 2014 року був бойовиком у складі батальйону «Степ» в Україні, керував групою ПЗРК (Переносний зенітно-ракетний комплекс – ред.). Він стверджує, що збив в Україні біля селища Маринівка 3 одиниці техніки: вертоліт і два штурмовики СУ-25. Каже, що навчався стріляти з ПЗРК в Росії у місті Новочеркаськ.

Денис Харитонов також стверджує, що брав безпосередню участь у «звільненні луганського аеропорту».

Харитонов зазначив, що має російський воєнний квиток, оскільки служив у 1999-2001 році. Він стверджує, що нагороду за збиті літаки йому вручав у Кремлі помічник президента Росії Владислав Сурков. Російських державних нагород, за його словами, у нього дві – за взяття Пальміри і за «вертушки в Луганську».

Ще один бойовик Сергій Щербаков, який воював разом з Харитоновим в Україні в 2014 році, підтвердив, що Харитонов збив вертоліт і два штурмовики.

Ще одни бойовик з ПВК Вагнера Олександр Сидоров розповів що воював в 2014 і 2015 роках "в ЛНР" і в 2016 році біля населеного пункту Пєски (Донецька область). Потрапив він на Донбас у складі російського підрозділу "Амур". Сидоров розповів, що працював водієм під час боїв за Луганський аеропорт.

Видання «Українська правда» з посиланням на власні джерела стверджує, що українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Однак, як стверджує джерело, після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.

Зокрема, 14 серпня стало відомо, що Білорусь передала Російській Федерації 32 бойовиків «Вагнера», яких затримали 29 липня.

Разом з тим Президент Володимир Зеленський назвав видачу «вагнерівців» Росії несправедливим рішенням, наслідки якого будуть трагічними.

Leopolis.news