logo
04/05
03/05
02/05
01/05
30/04
2 ...

Іван Собко: Розпочинаємо новий навчальний рік підготовлено та у безпеці

01-09-2020 10:461549

Іван Собко: Розпочинаємо новий навчальний рік підготовлено та у безпеці

1 вересня завжди було Святом знань для мільйонів учнів та студентів. Але умови пандемії внесли свої корективи в освітній процес. Чи готова Львівщина до нового навчального року, кореспондент Leopolis.news розпитував у заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Івана Собка, директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олега Паски, керівників львівських гімназій та шкіл.

Як розповів заступник голови ЛОДА Іван Собко, цього року у Львівській області за шкільні парти сяде 29 296 першачків. «Звичайно, хвилювання батьків зрозумілі, адже вони переймаються тим процесом, який чекає їхніх дітей у новій шкільній родині. Але хочу запевнити батьків, що сьогодні організовано консолідовану співпрацю дирекції, вчителів шкіл та влади з єдиним бажанням зробити все, щоб навчальний процес був успішно розпочатий та не переривався. Для руху динаміки стану захворюваності в позитивному напрямку на зниження, постановою Головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 р. № 50 затверджено протиепідемічні заходи у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», - зазначив Іван Собко.

Він наголосив, що з усіма педагогами проведено роз’яснювальні роботи щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів коронавірусної хвороби.  В процесі викладання рекомендовано використовувати захисні щитки; на всіх входах до закладу організовуються місця для обробки рук антисептичними засобами; за можливості забезпечується проведення занять на відкритому повітрі; обмежується проведення масових заходів; забезпечується наявність рідкого мила та паперових рушників у санітарних кімнатах та дезінфекція поверхонь з провітрюванням приміщень; визначеними є також вимоги до організації харчування.

Заступник голови облдержадміністрації також підкреслив, що для того аби уникнути психологічного та фізичного навантаження учнів 1-4 класів, їм дозволено  вхід та пересування закладом освіти без захисної маски. Але влада радить обов’язково перший урок з дітьми провести на тему безпеки та гігієни. Бо ж знаємо, що діти добре запам’ятовують настанови своїх вчителів. 

«На сьогодні в області функціонує 278 закладів дошкільної освіти, 1193 заклади загальної середньої освіти, 50 закладів професійно-технічної освіти, вся мережа освіти готова до 1 вересня. Зазначу, що з обласного бюджету виділено кошти на навчання персоналу шкіл щодо відповідності вимогам дистанційного навчання, у випадку виникнення необхідності проведення таких. Ми готові і до загострення епідемічної ситуації, а у випадку виявлення серед вчителів інфікованих - будемо докладати зусиль, щоб вчителі були протестовані та убезпечені.

Попри всі виклики, з якими входимо в цей навчальний рік, все ж вважаю, що діти мають бути соціально активними, адаптованими до нових умов та здобувати знання у класі з вчителем, адже такий контакт розвиває особистість в учні, є найбільш конструктивним, позитивним і доводить, що суть навчання - це єдність пізнання і спілкування. 

Від імені керівництва Львівської обласної державної адміністрації вітаю усіх з початком нового навчального року! Бажаю міцного здоров’я, впевненості у власних силах та відвертого прагнення до нових знань!», - сказав Іван Собко.

Про підготовку до нового навчального року розповіла й директорка Львівської академічної гімназії Леся Юхман. «Під час літніх канікул 2020 року в ЛАГ було проведено ряд ремонтно-будівельних робіт: збудовано підпірну стіну на подвір’ї; завершено будівництво роздягалень при спортзалі; капітально відремонтовано кабінет хореографії, екокабінету; проводиться капітальний ремонт сантехнічних вузлів. З метою запобігання інфікування учнів з 01.09.2020 року в гімназії впроваджуються заходи, необхідні в період карантину. Визначено гнучкий графік занять та харчування для різних категорій учнів. Щодня працівникам та гімназистам вимірюватимуть температуру.

З метою запобігання скупчення дітей будуть працювати два входи до будівлі закладу. Під час навчального дня у коридорах і в класних кімнатах учителі стежитимуть за дотриманням соціального дистанціювання. Кожен клас буде перебувати у своєму кабінеті. Класні керівники стежитимуть за систематичним провітрюванням і вологим прибиранням приміщення. У закладі обладнано місця з антисептиками для обробки рук та для збору використаних масок та рукавичок. Передбачено можливість проведення уроків на свіжому повітрі. Колектив гімназії і надалі працюватиме над вдосконаленням карантинних заходів», - зазначила Леся Ігорівна.

Про процес підготовки до зустрічі своїх учнів розповіла і директорка ще однієї Львівської державної комунальної середньої загальноосвітньої школи № 3 Наталія Логін: «Для нас покращувати навчальну, матеріально-технічну базу та забезпечувати школярам безпечні умови отримання знань є першочерговим завданням! У школі станом на сьогодні навчається 600 дітей, працює 50 педагогів. Це великий колектив, який кожен у своїй частині обов’язків забезпечить протиепідемічні заходи безпеки відповідно до встановлених вимог.
Крім заходів протиепідемічної безпеки, ми проводимо велику кропітку роботу щодо благоустрою навчального закладу. Протягом літа 2020 року у школі зроблено капітальний ремонт спортивного майданчика; поточний ремонт спортивного залу (закуплено спортивний інвентар); встановлено  двері у спортивному залі, цокольному приміщенні; поточний ремонт вентиляційної системи школи; проведено та підключено мережу Інтернет; поточний ремонт трубопровідної системи опалення; поточний ремонт в підвальному приміщенні школи; встановлено перила на сходових площах.

В кожному класі є телевізори з підключенням до комп’ютерної техніки, три мультимедійних дошки.

Наша школа бере активну участь у багатьох проєктах, таких як «Маленький принц. Львів, що любить тварин», «Навігатор по етикетках», Шведсько-український проєкт по запровадженню курсу «Уроки сталого розвитку». Шкільний проєкт «Джинс усюди» в рамках українсько-канадського проекту «Літній інститут - 2019». Продовжуємо брати участь у Всеукраїнському  експерименті «Формування гуманістичних відносин між учасниками освітнього процесу шляхом упровадження моделі «Мирна школа» на 2019-2022 роки, з метою експериментальної перевірки ефективності застосування моделі «Мирна школа» як системної соціальної технології організації освітнього процесу. Наша школа входить у десятку шкіл з усієї України.

Робимо все можливе, аби нашим дітям та працівникам було комфортно працювати, навчатися, розвиватися та вдосконалюватися!»

Готовність до початку навчального процесу прокоментував й директор Департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Паска Олег Володимирович:

«Заклади освіти області готові до роботи в умовах адаптивного карантину. За інформацією органів управління освіти всі заклади загальної середньої освіти були обстежені на готовність початку навчального року. В комісії були включені представники Держспоживслужби. Закладами освіти розроблені регламенти роботи щодо діяльності в чотирьох зонах адаптивного карантину. Здійснені маркування щодо руху здобувачів освіти по приміщенні школи. Придбані засоби захисту (маски, захисні екрани, дезінфікуючі засоби, пірометри, рушники). Педагогічні працівники та обслуговуючий персонал отримали інструкції щодо відвідування здобувачами освіти закладів з дотриманням санітарних вимог.

На заклади освіти буде надіслано підготовлений Міністерством освіти і науки України спільно з Міністерством охорони здоров’я алгоритм поведінки при виявленні ознак захворюваності чи у здобувача освіти, чи у працівника закладу. Тому сподіваємось спільними зусиллями педагогів, батьків та учнів ми розпочнемо цей рік безпечно й зможемо зустрітись у стінах рідної школи».

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news