logo
23/04
22/04
21/04
20/04
19/04
2 ...

Залишилося два дні для зміни місця голосування на місцевих виборах: як це зробити

08-09-2020 17:102259

Залишилося два дні для зміни місця голосування на місцевих виборах: як це зробити
Фото: Львівська ОДА

Уперше цього року на місцевих виборах 25 жовтня українці матимуть можливість проголосувати за місцем фактичного проживання, а не реєстрації.

Тобто внутрішньо переміщені особи (ВПО), особи без реєстрації і ті виборці, які працюють, навчаються або проживають в місці, відмінному від місця реєстрації, зможуть обирати місцеву владу у тих громадах, де вони проживають, повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

«Але для цього до 10 вересня включно потрібно встигнути змінити свою виборчу адресу (ВА), – зазначила начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Львівської облдержадміністрації Зоряна Павлів. – А починати процес бажано після перевірки, чи включена людина до Державного реєстру виборців взагалі у відповідному розділі за посиланням. Бо відсутність громадянина в списках виборців – одна з причин відмови у зміні ВА».

За її словами, у зв'язку із ситуацію з поширенням коронавірусу, найпростіше змінити ВА можна через Інтернет процедура займе не багато часу.

Три кроки щоб змінити виборчу адресу онлайн:

1. Отримати електронний цифровий підпис (ЕЦП)
ЕЦП можна отримати в одному із акредитованих центрів сертифікації ключів в Україні. Легко це можна зробити, якщо у виборця є профіль на Приват24 чи інших подібних платформах. Детальна інструкція за посиланням.

2. Подати звернення щодо зміни ВА, затвердивши його за допомогою ЕЦП.

Для того, що змінити місце голосування треба:
1)
 Перейти у розділ Сервіси Державного реєстру виборців (Особистий кабінет виборця) на офіційному веб-сайті Державний реєстр виборців;
2) Перейти в розділ «Заяви, запити»;
3) Ідентифікуватися за допомогою
ЕЦП;
4) Обрати послугу «Звернення щодо зміни виборчої адреси»;
5) Вказати причину зміни виборчої дільниці (наприклад, фактична адреса проживання) і ввести адресу, за якою виборець проживає.
6) Підписати заяву за допомогою ЕЦП.

3. Отримати підтвердження на адресу електронної пошти.

Звернення щодо зміни ВА буде скероване до відповідного відділу ведення Державного реєстру виборців. Лист-підтвердження заявки про зміну ВА надійде на електронну пошту пізніше (крайній термін надання відповіді відповідним відділом ведення Державного реєстру виборців - 15 днів, але, зазвичай, це відбувається до чотирьох днів). Також можна перевірити зміну своєї ВА за посиланням.

Варто пам'ятати, що змінити свою ВА можна не частіше ніж раз на рік.

Зоряна Павлів додала, що заява про зміну ВА може бути також подана виборцем до відділу ведення Державного реєстру виборців, повноваження якого поширюються на територію, до якої відноситься місце фактичного проживання виборця. Адреси всіх відділів ведення Державного реєстру виборців на Львівщині можна переглянути тут. 

Зауважимо, з 1 липня, коли процедура зміни ВА стала доступною, до 7 вересня, в Україні можливістю змінити ВА щоб проголосувати на наступних місцевих виборах скористалися 40023 особи. 20401 виборець змінив ВА в межах своєї області, у 19622 - міжобласна зміна.

У розрізі територій України за кількістю опрацьованих звернень виборців щодо зміни ВА Львівщина йде на четвертому місці (7,36% від загальної кількості звернень). Більше опрацьованих звернень тільки у Київській (25,07%) та Одеській (9,84%) областях і в м. Києві (15,79%).

Стосовно нашої області, то за зазначений період 2227 виборців змінили ВА в межах області, 720 - змінили ВА на Львівщину (прибули) і 406 - змінили ВА з Львівщини (вибули).

Окрім того, з 1 липня до сьогодні, 8 вересня, по Львівській області задоволено 3150 звернень щодо зміни ВА: 1683 з них були подані дистанційно засобами Інтернет-зв'язку і 1467 - шляхом фізичного відвідування відділів ведення Реєстру.

Leopolis.news