logo
28/03
2 ...

Реалізація проєкту «Рясне – район зелених технологій» дозволила зекономити від 24 до 70% енергоносіїв

22-09-2020 14:59940

 Реалізація проєкту «Рясне – район зелених технологій» дозволила зекономити від 24 до 70% енергоносіїв
Фото: tvoemisto.tv

У мікрорайоні Рясне реалізовують проєкт «Район зелених технологій». Як повідомив Роман Рувінські, керівник проєкту, за час реалізації вже облаштовано освітлення нового покоління, модернізовано систему опалення у школі № 38 та житловому будинку на вул. Величковського, 2. Економія енергоносіїв за період встановлення нового обладнання становить від 24 до 70%.

 

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Так, вдалось освітлити LED-лампами 4 шкільних подвір'я в районі Рясне. Замінено старі лампи та встановлено нові, як джерело додаткового освітлення. За період використання таких ламп економія електроенергії становить приблизно 60%.

«На цей момент продовжується облаштування освітлення вул. Величковського. Це також буде LED-освітлення з новими опорами, де всі кабелі проведені під землею. Це абсолютно енергоефективна технологія. У порівнянні зі старими лампами натрієвого тиску, тут економія 70%», — розповідає Роман Рувінські.

Також у школі № 38 модернізували тепловий пункт і встановили автоматичне погоднє регулювання, що призвело до економії теплової енергії, у порівнянні з попереднім роком, на 24%. Весь контроль за опаленням автоматичний, інженерній команді не потрібно ходити та контролювати — система сама регулює подачу тепла та вирівнює тепловий баланс

За словами Романа Рувінські, в рамках проєкту «Рясне — район зелених технологій», проводиться комплексна модернізація системи опалення багатоквартирного будинку на вул. Величковського, 2. Цей проект поділений на 3 етапи. На першому етапі, який вже завершений, встановлено індивідуальний тепловий пункт (ІТП) з теплообмінником, циркуляційними насосами та з автоматичними гідравлічними балансувальними клапанами на кожну вертикальну опору. Останній елемент, тобто наявність спеціальних гідравлічних клапанів, вирізняє цей проєкт модернізації теплосистеми серед усіх інших.

«Саме встановлення цих 47 гідравлічних клапанів призвело до того, що вперше за 30 років тепло пішло рівномірно по всьому будинку, тобто вирівнявся тепловий баланс. У порівнянні з попереднім роком скорочення споживання теплової енергії дорівнює 27%», — зазначає Роман Рувінські.

Другий етап, який ще реалізується, полягає в забезпеченні індивідуального регулювання тепла в кожній квартирі. Кожна батарея буде обладнана термостатом, байпасом і триходовим вентилем. Це означає, що кожна квартира зможе індивідуально регулювати теплове споживання.

Натомість останній, третій, етап передбачає встановлення індивідуальних розподілювачів тепла у квартирах. Завдяки цьому, тепло можна буде регулювати на кожній батареї окремо. Таким чином, дані про споживання теплоенергії у кожній квартирі можна буде чітко зафіксувати та оплачувати виключно згідно з спожитим ресурсом.

Роман Рувінські також відзначає вигоду від проєкту в подальшій перспективі:

«Завдяки грантовим коштам нашого міста-партнера Фрайбурга ми розробили посібник, як проводилась та відбувалась модернізація. Ми маємо такі напрацювання як: експертизи, технічний нагляд, авторський нагляд та енергетичний аудит, тому кожен, хто захоче взятись за такий проєкт, вже матиме готові технічні дані. Ця інформація буде доступна на сайті проєкту, тож завантажити її і скористатись нею зможе кожен охочий», — сказав Роман Рувінські.

Керівник проєкту зазначив, що посібник буде не тільки українською, а й англійською мовами. Додатковим джерелом інформації будуть текстові брошури, так звані «guide lines», які міститимуть інформацію про реалізований проєкт.

«Найкраще для великого міста — це все ж таки центральне опалення. Доказом цього є різні європейські міста, зокрема, наш партнер — Фрайбург.

У нас є стара інфраструктура, яка на виклики сучасності не розрахована. Її просто потрібно оптимально модернізувати. Реалізація цього проєкту доводить, що залишаючись на центральному опаленні міста можна отримати комфорт у вигляді індивідуального опалення.

Однак однією із непростих частин проєкту була робота з мешканцями будинку, оскільки їм не просто було адаптуватись до нового способу утеплення. На початку люди не довіряли новій системі та сумнівалися у її ефективності, проте станом на сьогодні ця ситуація кардинально змінилась. Це свідчить про те, що ця програма має набагато більше значення, аніж покращення системи утеплення будинку. Це перший крок у зміні ментальності населення. Завдяки цій системі, ми даємо кожному мешканцю можливість відчувати себе повноцінним власником оселі», — переконаний Роман Рувінські.

Leopolis.news