logo
23/04
22/04
2 ...

В Україні оголошено день жалоби у зв’язку з катастрофою військового літака Ан-26

26-09-2020 12:031925

В Україні оголошено день жалоби у зв’язку з катастрофою військового літака Ан-26


Президент Володимир Зеленський підписав указ № 410/2020 про оголошення в Україні дня жалоби 26 вересня.

Про це повідомляєпрес-служба Офісу президента.

«У зв'язку з трагедією, що сталася внаслідок катастрофи військового літака Ан-26 під час планових навчальних польотів 25 вересня 2020 року поблизу м. Чугуєва Харківської області та призвела до загибелі військовослужбовців Повітряних сил Збройних сил України, з метою вшанування пам'яті загиблих постановляю: оголосити в Україні 26 вересня 2020 року днем жалоби», – йдеться в документі.

Згідно з указом, у день жалоби на всій території України має бути приспущений Державний прапор на будинках і спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Усі розважально-концертні заходи мають бути скасовані, а до програм теле- й радіопередач – внесені відповідні зміни.

«Учора ми втратили молодих хлопців-курсантів і досвідчених військових, у яких попереду було все життя і, впевнений, не одна бойова звитяга. Важко підібрати слова, щоб висловити біль від цієї втрати. Важко знайти потрібні фрази, щоб втішити батьків, дружин і діточок загиблих воїнів. Уся країна сьогодні буде у скорботі разом з їхніми родинами. Я підписав указ про оголошення 26 вересня днем жалоби», – заявив Зеленський.  

Він наголосив на необхідності оперативного з'ясування причин авіакатастрофи та проведення об'єктивного й неупередженого розслідування.

Раніше день жалоби оголосили у Львові.

Як повідомляли, у п’ятницю, 25 вересня, ввечері у Харківській області на 530 кілометрі траси Київ-Харків поруч із дорогою впав військовий літак АН-26 та одразу загорівся.

На борту були члени екіпажу, курсанти і офіцери Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба – загалом 27 людей (7 членів екіпажу та 20 курсантів).

За останніми даними, знайдено тіла 23 загиблих, 2 особи постраждали. Пошуки ще двох курсантів тривають. 26 вересня у лікарні помер ще один курсант.

У Міноборони назвали попередні причини падіння літака АН-26Ш: відмовив датчик лівого двигуна і літак зачепив крилом землю.

 У ДБР розглядають 4 версії авіакатастрофи військового літака на Харківщині.

Leopolis.news