logo
19/04
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

Іван Собко: Наше завдання – розвиток напрямку громадського здоров’я

28-09-2020 12:591895

Іван Собко: Наше завдання – розвиток напрямку громадського здоров’я

Заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко курує таку важливу сьогодні галузь роботи, як охорона здоровя. Питання надання медичної допомоги пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями є одним з найважливіших в системі галузі охорони здоров’я взагалі. Серед причин смертності вони займають лідируючі позиції як в Україні, так і загалом в світі. Про це кореспондент Leopolis.news розпитував пана Івана та керівника Екстреної медичної допомоги Львівської області Андрія Васька.

«На жаль, ми не звикли дбати про здоров’я, немає культури відповідальності за стан свого здоров’я та турботи про своє благополуччя у старшому віці. Також, навіть не всі медики повністю враховують у своїй роботі всі напрямки протидії зростанню поширеності серцево-судинних захворювань та їх ускладнень. Наприклад, сфера громадського здоров’я у нас лише розвивається, вона включає освітні та профілактичні заходи, промоцію здорового способу життя, розробку політики в сфері охорони здоров’я на основі даних та впровадження стратегій у таких ключових напрямках як інфекційні та неінфекційні захворювання. Також, на даний момент не всі професіонали розуміють, що таке активна вторинна профілактика, в нас її по суті немає. Бо багатьом кардіологам і досі важко уявити, що вони посилають пацієнта після інфаркту до фізичного терапевта на реабілітацію та до дієтолога. А це дає набагато більший ефект, ніж періодичні лікування в стаціонарі після того ж інфаркту. Тому, ми розуміємо, що нам є куди рости в цих питаннях. Розвиток напрямку громадського здоров’я та кардіореабілітації – ось завдання на майбутнє», - розповідає заступник голови ЛОДА Іван Собко. – «Питання амбулаторного лікування пацієнтів з серцево-судинним захворюванням – це питання роботи сімейного лікаря, кардіолога і пацієнта. Адже для кожного пацієнта потрібно підбирати індивідуальну схему лікування і, однозначно, воно має іти в компоненті з філософією здорового способу життя».

«Важливим сегментом надання медичної допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями є гострі випадки захворювання серцево-судинної системи – це гострий коронарний синдром та всі гострі стани, які супроводжуються загрозою для життя пацієнта», - розповідає керівник Екстреної медичної допомоги Андрій Васько. - «Це найбільш дороговартісний сегмент в частині підготовки галузі охорони здоров’я до такого реагування (закупівля ангіографів, важкого обладнання для проведення кардіохірургічних операцій, розхідних матеріалів – стентів, клапанів та ін. для проведення оперативного втручання). В тому числі сюди можуть відноситись операції з трансплантації серця або трансплантації легенів, які деколи є пов’язаними речами. Крім того, на жаль тут складно говорити про прогноз пацієнта».

Андрій Васько зауважує, що вкрай слабо працює сектор громадського здоров’я, практично не працює питання профілактики і роботи сімейної медицини в цьому напрямку через низьку свідомість пацієнтів, слабку комунікацію між пацієнтом і лікарем.

«Надзвичайно великою є зараз кількість гострих форм захворювання, коли пацієнт примусово попадає в лікарню – це є інфаркт міокарда, різні гострі стани, які супроводжуються життєво-загрозливими моментами. В таких випадках критично важливим є вчасне прибуття екстреної медичної допомоги, яке залежить від кількості екстрених викликів і кількості непрофільних викликів. Тобто, чим менше буде непрофільних викликів, тим швидше буде прибувати бригада екстреної медичної допомоги на конкретно той випадок, де життя людини є під загрозою».

Андрій Васько пояснює, що швидкість прибуття бригади на виклик залежить від того, наскільки правильно географічно розташовані медичні бригади і на скільки є достатня кількість машин екстреної медичної допомоги та чи укомплектовані вони водіями і медичними працівниками.

«На сьогоднішній день Центром екстреної медичної допомоги проведено вже закупівлю 2 нових автомобілів екстреної медичної допомоги і закінчується закупівельний процес ще 10 автомобілів ЕМД класу Б. Це ті автомобілі, які будуть використовуватись в опорних лікарнях, до яких ми будемо возити пацієнтів із життєво-загрозливими станами, в тому числі серцево-судинної системи. Частина авто буде залишена на території м. Львова і буде підсилювати роботу підрозділів станції екстреної медичної допомоги. Плануємо ще як мінімум 1 автомобіль передати на розпорядження Турківської станції ЕМД. Таке посилення дозволить нам швидше прибувати на всі екстрені виклики для швидкої медичної допомоги».

За словами Івана Собка, на сьогоднішній день в області йде закупівельна процедура ангіографа для півночі області, для лікарні інтенсивного лікування ІІ рівня Червоноградської міської лікарні. «Вже працює ангіограф у Дрогобичі на півдні області та обслуговує всі гірські райони. Наявні в нас є кілька ангіографічних лабораторій в м. Львові – це обласний кардіоцентр, обласна клінічна лікарня, лікарня швидкої медичної допомоги. Позаяк, можемо говорити про те, що в нас буде швидка доступність до ангіографічної лабораторії. Та сподіваємося, що в наступному році долучаться до процесу і приватні структури. До прикладу, один приватний ангіограф є на базі обласної клінічної лікарні, приватна ангіографічна система є і в Стрию», - ділиться з нами Іван Собко.- «Основне чітко зрозуміти цілі та бачити до яких змін ми йдемо. Наприклад, досі будь-який пацієнт з інфарктом після приїзду бригади швидкої допомоги транспортувався в найближчий заклад, де черговий персонал проводив додаткові обстеження. А це втрата часу, інколи і погіршення прогнозу. Наша ціль, щоб працював чіткий і швидкий ланцюжок: діагностика на місці, швидка консультація і координація, доставка у профільне відділення, в якому є ангіограф та можливо здійснити всі заходи, що відповідають міжнародним стандартам лікування. Це звучить доволі просто, насправді це цілий ряд окремих завдань, включаючи організацію того ж координаційного центру, розробку маршруту, підбір персоналу і технічне оснащення».

За словами Андрія Васька, ще одним важливим поступом є те, що на сьогоднішній день в Центрі екстреної медичної допомоги створюється підрозділ телемедичного консультування. «Кожна бригада ЕМД, перебуваючи на виїзді, буде мати можливість передати кардіограму в наш телеметричний центр на базі Центральної диспетчерської швидкої медичної допомоги. Там лікарі – кардіологи проаналізують кожну кардіограму і передадуть інформацію бригаді щодо наявності чи відсутності гострого інфаркту міокарда у конкретного пацієнта. Тоді бригада буде за відповідними маршрутами, які прокладені Департаментом охорони здоров’я ЛОДА, везти пацієнта в лікарню інтенсивного лікування», - пояснює роботу підрозділу Андрій Васько.

«Загалом матеріально-технічна база наших лікарень обласного підпорядкування з точки зору кардіохірургії та надання медичної допомоги пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями - є одна з кращих в західному регіоні. Потужності є великі, вони потребують розвитку і ми не будемо стояти на місці», – резюмував заступник голови ЛОДА Іван Собко.

Leopolis.news