logo
25/04
24/04
2 ...

Уряд ухвалив постанову для залучення 6,6 млн євро від Єврокомісії на ядерну безпеку

28-09-2020 15:00939

Уряд ухвалив постанову для залучення 6,6 млн євро від Єврокомісії на ядерну безпеку

28 вересня, на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження, що передбачає створення правових підстав для укладення угоди між Урядом України та Єврокомісією у сфері ядерної безпеки.

 

Актом пропонується схвалити проект Угоди про фінансування річної програми дій щодо співробітництва у сфері ядерної безпеки між Урядом України та Європейською Комісією, яка діє від імені Європейського Союзу, інформує Урядовий портал.

Проектом Угоди передбачається реалізація проекту з бюджетом 6,6 млн євро (внесок ЄС – 5,9 млн євро), який складається з двох частин: інтегрування культури безпеки та операційної ефективності у сфері поводження з радіоактивними відходами в Україні та підтримка у створенні інтегрованої автоматизованої системи радіаційного моніторингу, що охоплює всю територію України. Бенефіціаром проекту є Державне агентство України з питань управління зоною відчуження.

Відповідно до Угоди, створення автоматизованої системи радіаційного моніторингу буде досягатися шляхом інтеграції існуючих об’єктових систем моніторингу в єдину систему та за допомогою модернізації застарілого обладнання, пунктів спостереження і створення ефективних процедур обміну інформацією. Відповідні кроки сприятимуть розширенню можливостей реагування на радіологічні ризики в Україні та ранньому попередженню європейських країн про відповідні ризики.

Відмічається, що підписання Угоди сприятиме удосконаленню безпечного поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, а також екологічній реабілітації колишніх ядерних об’єктів. 

Leopolis.news