logo
18/04
17/04
16/04
2 ...

Вибори, призов до армії та перехід на зимовий час: що чекає на українців в жовтні

01-10-2020 11:182453

Вибори, призов до армії та перехід на зимовий час: що чекає на українців в жовтні
Фото: UkrMedia

У перший день жовтня на українців чекає чимало нововведень у різних сферах та галузях. Зокрема, з обігу виведуть монети, відбудуться вибори до місцевих органів влади та переведуть годинники.

Про це повідомляє ТСН.

Від 1 жовтня в Україні стартує осінній призов до армії. Він триватиме до 31 грудня включно. До лав Збройних сил України на строкову службу закличуть 13,5 тис. українських юнаків. Призову підлягають хлопці від 18-27 років, які не мають підстав для відтермінування або звільнення. На це держава виділить понад 65 мільйонів гривень.

У жовтні починається опалювальний сезон. Батареї повинні увімкнути в середині місяця. Місцева влада може вмикати опалення в різний час: все залежить від погодних умов. Спочатку до подачі тепла планують під'єднати лікарні, садочки та школи, а вже потім житлові будинки. За законом, дати тепло в будинки мають, коли упродовж трьох днів температура на вулиці нижча за вісім градусів тепла.

Важлива політична подія відбудеться 25 жовтня — місцеві вибори. Цього дня обиратимуть міських, сільських і селищних голів, депутатів місцевих, районних та обласних рад. На цих виборах вперше внутрішньо переміщенні особи теж зможуть проголосувати за місцем фактичного проживання, попри адресу реєстрації.

У ніч з 24 на 25 жовтня о 4 ранку відбудеться перехід на зимовий час: стрілки годинника в Україні переведуть на годину назад. Перехід на літній і зимовий час відбувається згідно з постановою Кабінету Міністрів. Головна причина — економія електроенергії й використання світлої пори доби по максимуму.

Від сьогоднішнього дня водії, рухаючись за містом, мають вмикати ближнє світло фар. Адже рясні дощі та туман вкрили більшу частину країни. Відтак на дорозі стало більш небезпечно. Фари потрібно вмикати, аби зменшити кількість аварій. Правило діятиме до 1 травня.

Нацбанк вилучає з обігу монети номіналом 25 копійок. Не можна вже розрахуватися і металевою гривнею зразка 1996-го, а також паперовими банкнотами, які надруковані до 2003 року. У НБУ пояснюють, що це заради спрощення готівкових розрахунків. Магазини, ресторани, сфера послуг такі монети й банкноти більше не прийматимуть. Залишки протягом двох тижнів вони можуть здати до банківських кас.

 Leopolis.news