logo
28/03
27/03
2 ...

Дитсадок у Солонці за 75 млн грн побудує компанія, яку підозрюють у завищенні цін на тендерах

15-10-2020 09:211749

Дитсадок у Солонці за 75 млн грн побудує компанія, яку підозрюють у завищенні цін на тендерах
Фото: ілюстративне

Солонківська сільська рада 12 жовтня за результатом відкритих торгів уклала договір на будівництво дитячого садка за 75,8 млн грн із ПП Будівельна компанія «Престиж Буд Стиль». 

Як пишуть «Наші гроші. Львів», про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Це не перша спроба побудови нового садочку в Солонці. У 2018 році сільрада провела аналогічний тендер. Тоді підрядником стало ТОВ «Західбуком» а варість будівництва становила 70,4 млн грн. Однак договір розірвали в липні 2019, оскільки виникла потреба в дороговартісних роботах, що не були передбачені кошторисною документацією, відтак, згідно з законодавством, не можна було просто збільшити суму договору.

Як розповів головний бухгалтер Солонківської сільради Назар Гловачевський, підрядник «Західбудком» виконав земляні роботи і влаштував фундамент. За актами виконаних робіт фірмі сплатили 4,2 млн грн.

Наступний тендер оголосили більш ніж через рік, оскільки змінились деякі будівельні норми до дитячих закладів, зокрема в галузі енергоефективності. Тому сільрада розробила нову документацію, яку в серпні схвалила обласна Держбудекспертиза, після чого одразу оголосили закупівлю.

Згідно з новою угодою, будівельна компанія «Престиж буд стиль» побудує дитячий садок на вулиці Володимира Мономаха до кінця 2022 року. Кошти за виконання робіт компанія отримуватиме впродовж 3 років. До кінця 2020 року повинні освоїти перші 10 млн грн, 34 млн грн у 2021 році і решту суми — 21 млн грн, після підписання актів виконаних робіт.

Дитячий садок розрахований на 230 місць. Тобто середня вартість одного місця буде дорівнювати майже 330 тис. грн, що в 2,5 дорожче, ніж опосередкована вартість будівництва дитячих садків, рекомендована Мінрегіонбудом (133 тис. грн. за місце). Однак варто зазначити, що норма встановлена міністерством станом на 1 січня 2018 року й іноді вартість одного місця перевищує рекомендовану навіть втричі.

Технічним завданням, окрім будівництва передбачене проведення комунікацій, встановлення обладнання для їдальні, закупівля меблів. Також «Престиж Буд Стиль» побудує котельню і проведе зовнішній благоустрій території.

За договірною ціною, витрати компанії на заробітні плати дорівнюють 10 млн грн (13,1% від суми закупівлі), а прибуток — 2,2 млн грн (2,9% відповідно).

Окрім переможця, у тендері взяли участь ще дві компанії: ТОВ «БК Глобал Білдінг» і турецька фірма Kocasoy Technical Cnstracting and Idastrial Trade. Остання компанія, пропонувала побудувати садочок на 5,5 млн грн дешевше, але її пропозицію відхилили, бо турецька фірма не надала необхідної ліцензії та неправильно сформувала кошторис.

Приватне підприємство «Престиж Буд Стиль» зареєстроване у Львові, а його власницею є Оксана Шпак. З початку 2020 року фірма отримала три державних підряди загальною сумою 120 млн грн.

Минулого року фірма стала фігурантом кримінального провадження – львівські слідчі підозрюють, що «Престиж Буд Стиль» у змові з іншими компаніями сфальсифікувала документи під час проведення ремонтних робіт на компресорній станції «Укртрансгазу», що призвело до «штучного збільшення вартості матеріальних ресурсів» та «привласнення кошти в особливо великих розмірах». Слідство розпочалось у травні 2019 року, поліція отримала дозвіл на вилучення документів, на що «Престиж буд стиль» безуспішно подавав апеляцію, але наразі нових ухвал у досудовому розслідуванні немає.

Leopolis.news