logo
19/04
18/04
2 ...

На кого працюють стрийські роботи?

20-10-2020 10:484118

На кого працюють стрийські роботи?
Фото: acc.cv.ua

21 століття принесло з собою чимало нових технологій. Проте це не завжди позитивні зміни. До технологій у техніці, електроніці додаються і технології маніпулювання свідомістю мас. І це не якісь «лякалки» з виборів у США чи Росії, а вже, схоже, повністю освоєні технології навіть у провінційному Стрию на Львівщині. І вже зараз будь-хто неозброєний знаннями може попастись у тенета хитрих тролів ботів та навіть не знаючи цього, здійснити навіяну покупку чи віддати свій голос за кандидата, якого і не наважувався підтримувати.

Для початку вияснимо, що таке Бот, Троль та інші неологізми. Троль, або, як зараз ще часто називають його бот (від слова робот, тобто програма), - це профіль вигаданої особи, фактично програма, що імітує людину, яку створено з метою вступати в дискусії в соцмережах, месенджерах чи форумах, для переконання справжніх, живих співрозмовників у певних канонах, тезах чи цінностях.

Інколи так звані ботоферми, тобто набори, колективи тролів з багатьох осіб можуть також створювати й видимість "масовки", тобто переконувати громадськість у тому, що саме так думають усі. Для таких же цілей також може використовуватись і соціологія — для прикладу, коли окремі представники електорату переконані, що за місцевого кандидата у депутати голосують 99% людей навколо, у нього зазвичай втрачається надія на реальність виграшу свого кандидата і він вже голосуватиме за іншого, який буцімто ще має шанси бути обраним, а значить свій голос треба віддати йому. Погодьтесь, цікава технологія, що без жодного примусу може заставити людину просто змінити свій вибір. А ще ця людина може вибирати банк, магазин улюблених покупок, бренди одягу техніки, авто і так далі. Стає зрозумілим, що в подібні технології стає доречним вкладати мільйони. Ці ж технології використовуються у практиці гібридних воєн.

Окрім фінансової чи політичної окупності у подібні технології керування масами вигідно вкладати і ще з однієї причини — це скритність даних. За виглядом, скажімо, невинної дитинки, з якою усі так мило спілкуються, насправді може сидіти старий бородатий чоловік, що має дуже меркантильні плани. І це може бути хтось харизматичний, йому довірятимуть як образу лідера, йдучи за ним, натомість за цим образом може приховуватись якийсь студент з іншої країни чи фаховий провокатор. І ніхто його не зможе знайти чи виявити — алгоритми сучасних соцмереж дозволяють ховатись в онлайні буквально без шансів бути знайденим. І така невидимість якраз забезпечує геометричний ріст ботоферм та охочих ними керувати з метою легкого заробітку.

І ось, минулого тижня у Стрию, що на Львівщині, в одній з найпопулярніших місцевих груп, адміністратор помічає дивну активність – протягом кількох хвилин під політичним постом – голосуванням з’являється відразу з десяток осіб, які чітко, немов за інструкцією, залишають коментарі за одного кандидата, натомість критикують всіх інших. Справді, створюється враження, що всі дружно стали на бік одного із кандидатів на голову ОТГ. Чому так? Дивимось далі!

І відразу помічаємо такі ж активності, від таких же людей і в інших джерелах. Немов всіх одночасно вкусила одна муха і вони як за командою побігли коментувати! Їх десятки, а може і сотні. Ними наповнені буквально всі масові групи в соцмережах Стрийщини, де тільки згадується політика. Ті ж самі імена коментаторів - Ivan Kononenko, Юрій Муц, Антон Макухин, Станислав Стасов, Alevtina Nik, Тарас Кіт, Любомир Ворко, Леся Чорненька та чимало інших. На голову ОТГ Стрийщини йде з десяток претендентів, а ці профілі так невпинно хвалять одного і поливають брудом іншого! Не здається дивним?

 

Що цікаво, серед коментаторів є люди, які мають власні фото і їхні профайли подібні, а може навіть і є справжніми. Щоправда, є і порожні профілі, останні розповсюджують найбільше ненависті та принижень. Проте усі вони, схоже, є однією ланкою маніпулятивної та чорної технології, адже з’являються згуртовано, в одних і тих же місцях, практично в один час.

Як розповів нам фахівець найбільшої у Львові PR-агенції, що побажав залишитись невідомим, «Не виключено, що кандидат або, скажімо керівник просить своїх знайомих брати участь в таких чорних іграх. Такі технології, справді дієві. А тим паче в зонах, де до них немає імунітету. А тим паче з літніми людьми, особами, які легко довіряють. З подібними хитрощами та маніпуляціями відбуваються вибори в різних країнах, але там з часом люди починають вчитися розрізняти щирі коментарі від хибних і таким чином все менше вірять ботам. Вони, як і звичайне шахрайство, працюють лише тоді, коли люди довіряють маніпуляторам. І важлива роль ЗМІ це громадськість привчати до ймовірності таких маніпуляцій нею, показувати замовників, щоб їм більше не хотілося користуватись такими брудними інструментами!». 

Вважаємо, в такому випадку замовників маніпулятивних технологій можна побачити, провівши неглибокий аналіз. Їх навіть не потрібно називати поіменно. Думаємо, читач повинен зробити висновки сам. А ще озброїтись вмінням аналізувати та покарати нечесних на руку маніпуляторів власним голосом. Тобто його відсутністю. Не забувайте, що ваш голос має значну ціну, не віддавайте його необдумано!

Олександр Юрченко для Leopolis.news