logo
28/03
2 ...

НСЖУ нагадує, що за видачу стороннім особам журналістських посвідчень загрожує кримінальна відповідальність

21-10-2020 08:391732

НСЖУ нагадує, що за видачу стороннім особам журналістських посвідчень загрожує кримінальна відповідальність
Фото: ілюстративне

Національна спілка журналістів України закликає керівників ЗМІ бути відповідальними та утриматися від видачі редакційних посвідчень стороннім особам. У НСЖУ переконані, що політичні штаби не повинні робити «журналістами» своїх помічників, спостерігачів чи охоронців. Спроби використання сторонніми особами журналістських посвідчень  фіксуються у день голосування під час кожної виборчої кампанії в Україні.

Про це повідомляється на сайт НСЖУ.

Зловживання правами працівників ЗМІ на доступ до виборчих дільниць дискредитує роботу реальних журналістів та може розцінюватися як злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність.

Ні виборці, ні члени виборчих комісій не повинні остерігатися журналістів, вбачати у них спостерігачів від кандидатів чи «тітушок», – наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – У політичних штабів достатньо можливостей для спостереження за ходом голосування, а у журналістів така можливість лише одна – своя репутація. Якщо стороння публіка використовуватиме журналістське посвідчення, то страждатимуть від обмежень у доступі до інформації насамперед реальні журналісти та їхня аудиторія.

«У разі вчинення кримінального злочину, якщо буде доведено факт, що саме за допомогою журналістського посвідчення з’явилась можливість  його вчинення, то особа, яка видала таке посвідчення, може бути визнана співучасником злочину за ч.5 ст.27 Кримінального кодексу України. Вважатиметься, що редактор полегшив досягнення злочинного результату, бо навмисно видав журналістське посвідчення сторонній особі, чим забезпечив  можливість доступу на місце скоєння злочину. Відповідальність за злочини проти виборчих прав, вчинені за попередньою змовою групою осіб передбачена Кримінальним кодексом – статті 157-158 КК України. Покарання передбачає від 3 до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади на певний час», – йдеться у юридичному висновку, підготовленому на запит НСЖУ.

У Національній спілці журналістів України наголошують, що законодавство дозволяє працівникам ЗМІ перебувати на виборчих дільницях і під час голосування, і під час підрахунку голосів. І це право передбачене для оперативного громадського контролю над чесністю виборчого процесу, для інформування широкої аудиторії ЗМІ.

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко в ході круглого столу «Місцеві вибори і COVID-19 2 жовтня 2020 року зазначив: «Оскільки неможливо регулювати кількість спостерігачів, а також представників різних політичних сил, журналістів, то норма про кількість людей на квадратний метр не поширюється на виборчу дільницю. Журналістів будуть допускати на виборчу дільницю. Але брифінги за результатами голосування рекомендовано проводити зовні приміщення, щоб запобігти великому скупченню. Особливо це буде стосуватися політиків, а також перших осіб держави».

Варто зауважити, що члени виборчих комісій мали змогу ознайомитися із правами та обов’язками представників ЗМІ у «Навчальному посібнику для членів виборчих комісій на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року».

Leopolis.news