logo
24/04
23/04
2 ...

Українським селекціонерам видаватимуть патенти в пріоритетному режимі

23-10-2020 15:091335

Українським селекціонерам видаватимуть патенти в пріоритетному режимі
Фото: agrarii-razom.com.ua

Проблема реєстрації та одержання патенту на сорти власного виробництва в Україні ніколи не була простим та легко вирішуваним завданням. Але наразі є надія, що тепер процедура буде проходити у більш стислі терміни.

Про це повідомляє agronews.ua.

Державний реєстр прав інтелектуальної власності на сорти рослин є документом, який призначений для державної реєстрації майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин в Україні.

Його видача регламентується спеціальним положенням “Про Державний реєстр прав інтелектуальної власності на сорти рослин та про видачу патентів України на сорти рослин” та передбачає низку узгоджень з профільними інстанціями.

Зазвичай, ця процедура тривала досить довгий час та часто затягувалася через бюрократичні чинники. Наразі ця робота пришвидшилася. Так, з 500 поданих на патент сортів, вже підписано накази по озимим та овочевим культурам.

«По-перше, скоротилися строки погодження їх підписання. По-друге, по тим сортам, де йде виникнення права на поширення одночасно запускається отримання майнових прав. Не буде такого розриву, який ми бачили раніше з патентами. З наступного тижня, ми сподіваємося, буде розпочато і видачу патентів», – заявила Сюзанна Григоренко, виконавчий директор Насіннєвої асоціації України.

Наразі виробникам сортів пообіцяли у профільних установах та МЕРТ, що питання видачі патентів буде пріоритетним при розгляді черговості та узгодження.

Leopolis.news