logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

У Варшаві відбувся найчисленніший протест після рішення КС щодо абортів

31-10-2020 19:191845

У Варшаві відбувся найчисленніший протест після рішення КС щодо абортів
Фото: РАР

Речник Столичної комендатури поліції старший комісар Сильвестер Марчак «дуже позитивно оцінив спокійний перебіг самого протесту».

 

Про це повідомляє «Польське Радіо».

Речник Столичної комендатури поліції старший комісар Сильвестер Марчак заявив, що, беручи до уваги велику кількість учасників протестів, котрі відбулися у Варшаві у п’ятницю ввечері, можна сказати, що їхній перебіг був дуже спокійним.

Під час прес-конференції у суботу він повідомив, що поліція затримала 37 осіб – здебільшого футбольних хуліганів:

«Якщо йдеться про сам протест, то це слід оцінити дуже позитивно. Безумовно, виникли інциденти у декількох місцях. Найсерйозніші, про які слід згадати, - це, безперечно, на початку на Замковій площі, на кільці де Ґолля, а також у низці окремих місць на всьому шляху цієї ходи. Цим була зумовлена необхідність втручання з боку поліції».

Як додав Сильвестер Марчак, переважна більшість затриманих – це футбольні хулігани. Як повідомляє Польське пресове агентство, на учасників протестів нападали невеликі агресивні групи молодих чоловіків, вдягнених у чорний одяг, кидаючи у них вибухові пакети та інші предмети, а також б’ючи маніфестантів.

Столична поліція оприлюднила фотографії небезпечних предметів, що мали з собою нападники.

«У затриманих були вилучені різноманітні палиці, зокрема телескопічні, розсіювачі газу, багато піротехнічних виробів. Рішучі дії превентивних підрозділів і працівників поліції в цивільному дозволили ефективно гарантувати безпеку в центрі міста», - написано в повідомленні поліції.

Одним з постраждалих під час заворушень неподалік кільця де Ґолля був колишній міністр внутрішніх справ, депутат Громадянської коаліції Бартломєй Сєнкєвич, який повідомив у Твіттері про те, що його обприскали газом під час спроби відокремити «групу фашистів». Іншим постраждалим є міський активіст Ян Сьпєвак. На відео, яке він оприлюднив у соціальних мережах, видно, як неподалік кільця де Ґолля до нього підбігає замаскований чоловік з білою стрічкою на рукаві і кидає в нього вибуховий пакет.

Речник Столичної комендатури поліції Сильвестер Марчак додав, що п’ятничний протест «Марш на Варшаву», ініційований Страйком жінок, був найбільшим серед усіх, що відбувалися у Варшаві після оголошення Конституційним судом рішення щодо абортів. За словами речниці столичної ратуші Кароліни Ґалецької, близько 21 години на варшавські вулиці вийшло 100 тисяч людей.

Протест у п’ятницю, 30 жовтня, розпочався у центрі Варшави, а закінчився на Жолібожі, одному з районів польської столиці, перед домом Ярослава Качинського.

Демонстрації відбувалися також в багатьох інших містах Польщі.