logo
24/04
2 ...

Через карантин та корупцію обсяги будівництва суттєво скорочуються – експерти

05-11-2020 10:221349

Через карантин та корупцію обсяги будівництва суттєво скорочуються – експерти
Фото: Умовне, UkrMedia

Обсяги житлового будівництва на Львівщині скоротились на майже 20% у порівнянні з минулим роком. Причиною тому став економічний спад на тлі епідемії Covid-19, втім це не основна причина на думку експертів.

За повідомленням Головного управління статистики у Львівській області індекс будівельної продукції у січні-серпні 2020 року, у порівнянні з минулим роком, становив 97,2%. В той час як у січні-серпні 2019 року цей показник становив 143,2% у порівняні з 2018 роком.

При цьому, найбільший спад будівництва зафіксовано в житловій сфері. Так за даними управління статистики обсяги будівництва склали 1,439 млрд гривень, що менше у порівняні з минулим роком на 17,3%.

Як зазначають експерти, скорочення житлового будівництва пов’язано з загальним економічним спадом в країні на тлі обмежень через пандемію коронавірусу, втім це не головна причина.

«Насправді спад житлового будівництва відбувається не лише у наслідок пандемії коронавірусу, і карантині обмеження відіграють в цих процесах не основну роль. Однією з головних проблем залишається блокування роботи будівельного бізнесу з боку державних контролюючих органів. Зокрема, у ДАБІ України відбуваються незрозумілі ні для кого процеси: отримати дозвіл на початок будівництва чи здати будинок в експлуатацію – це епопея, що може тривати 5-6 місяців, при цьому цей процес тісно пов’язують зі значними корупційними ризиками», - зазначає Юрій Мартинюк, голова Асоціації західноукраїнських забудовників.

Він також наголосив, що свідченням цьому є понад 50 проведених Службою безпеки України обшуків у ексчиновників ДАБІ , пов'язаних з колишнім главою ДАБІ Олексієм Кудрявцевим, який досі не втратив впливу на багатьох співробітників цього органу.

«Наразі нові проєкти, в силу незрозумілої ситуації в політиці країни, в місцевій політиці, та в загальному незрозумілою економічною ситуацією у світі, розпочинати дуже важко. Здебільшого будівельний бізнес завершує уже розпочаті проєкти. Відтак, спад є, і давати прогнози на наступний рік я б побоявся, але те що вони не зовсім втішні – це факт», - додав Юрій Мартинюк.

Водночас варто зазначити, інвестиції в житлову та комерційну нерухомість залишаються популярним варіантом збереження та вкладення коштів. «Звичайно, як і будь-яка ділова активність, інвестиції в нерухомість дещо скоротились, втім це не можна назвати критичним», - зазначає голова Асоціації західноукраїнських забудовників.

Щодо прогнозів на наступний рік, то все буде залежати від того як державна та місцева влада плануватиме свою роботу та співпрацю з бізнесом. «Що буде в наступному році, буде залежати від економіки, від того наскільки держава та місцева влада адекватно буде планувати свою роботу та співпрацю із бізнесом. З обмеженнями на тлі пандемії коронавірусу, як новою реальністю життя, громадяни уже навчились жити», - додав Юрій Мартинюк.

Сергій Бобра для Leopolis.news