Кому «Самопоміч» та міськрада списують державні та міські гроші

https://leopolis.news/post/32424/komu-samopomich-ta-miskrada-spysuyut-derjavni-ta-miski-groshi-

19/11/2020

 

Фінансування політичної партії «Самопоміч» у 2017 році становило близько 106 млн грн. З них державне фінансування у розмірі 100,6 млн грн, та внески у розмірі лише 1,5 млн грн. Не обійшлася партія у 2017 році і від благодійних внесків, зокрема ФОП Фільченко І. Ю. подарував монітори на суму 296 тис. грн, депутат від партії Мельник Ю. М. подарував сервери та обладнання на суму 92 тис. грн.

У 2018 році партії отримала набагато менше фінансування від держави ніж у 2017 році, а саме 29,2 млн грн. Внески на користь політичної партії становили 5,4 млн грн. З державного бюджету у 2019 році партія отримала 32 млн 164 тис. 600 грн, а внески грошовими коштами становили 9 млн 558 тис. 469 грн.

За три роки партія «Самопоміч» перерахувала 2,8 млн гривень ФОП Сурмай Уляні. Згідно з фінансовою звітністю партії, державні кошти підприємець отримувала за виготовлення телевізійних програм «Самопоміч.Країна», документального фільму, компонування телевізійних програм, радіопрограм, проведення відеозйомок, окрім того, вона ще отримувала заробітну плату. Також, виробництво відеосюжетів партія заплатила ще одному ФОП-у Пархомику Назарію, у сумі 1,4 млн грн, котрий активно бере участь у тендерах від міської ради, та отримав близько 411 тис. грн з 8 виграних тендерів.

У 2017 році партія заплатила  630 тисяч ФОП Малачівська-Данчак Мар'яна Петрівна за проведення соціологічних досліджень у Рівненській, Львівській, Івано-Франсківській, Тернопількій області та у м. Миколаїв. Варто зазначити, згідно з аналітичною системою Youcontrol, ФОП Малачівська-Данчак Мар'яна Петрівна є керівником ТОВ «Консталтингова компанія «Фама», та ТОВ «Соціологічна агенція «Фама». Агенція «Фама», ймовірно, підконтрольна чинному меру, та знаходиться агенція за цією ж адресою що і політична партія «Самопоміч».

Варто зазначити, підприємець та її компанії протягом останніх років підписали угод з міською радою та комунальними підприємствами на 981 тисячу гривень. Зокрема, з ФОП Малачівська-Данчак Мар'яна Петрівна дві угоди на надання послуг загальною сумою 190 тис. гривень, з ТОВ «Консалтингова компанія «Фама» дві угоди на 345 тис. грн, та з ТОВ «Соціологічна агенція «Фама» чотири угоди на загальну суму 446 тис. грн.

Послуги тренінгу партії у 2017 році обійшли у більш ніж 360 тис. грн. Послуги замовляли у ФОП Сорокіна Любов Вадимівна. На сторінці Фейсбуку місце роботи зазначена школа журналістики та комунікацій УКУ. Загалом підприємець отримав кошти і від міської ради у розмірі 226 тис. грн за проведення тренінгів.

Майже 3,5 млн грн отримав ФОП Фільченко Іван за розміщення реклами в інтернеті. Окрім того, підприємець взяв участь та переміг у 7 тендерах від Львівської міської ради, її структур та комунальних підприємств на загальну суму 532 тис. грн.

Як повідомляло видання «Вежа», виконавець виграних тендерів має здійснювати облік рекламних подій та витрачених коштів. Проте Львівська міська рада на запит журналістів повідомила, що окремого документу, яким би мав прозвітувати підрядник у них немає, та додали що усі акти розміщенні в інтернеті, однак наявним є лише звіти про укладення договорів. Відтак кошти перераховано, а звітності за використані кошти та проведені роботи немає.

Підприємця з партією та міською радою пов'язують не лише виграні тендери, але й благодійні внески підприємця в партію, як ми зазначали вище.

Відповідно до декларації матері підприємця, котра працювала у Філії ДП Укрдержбудекспертиза начальником договірного відділу, у Фільченка є сестра Пучніна Марія. На цьогорічних виборах у міську раду Пучніна Марія балотувалась від партії «Самопоміч», є головою наглядової ради ПАТ «Промбудприлад», власницею та керівницею ТОВ «Страховий брокер «Експерт».

Всі компанії знаходяться за однією адресою у Львові, на вул. Сахарова 42. У цьому ж будинку роками у ПАТ «Промбудприлад» орендує приміщення комунальне підприємство міської ради КП «Адміністративно-технічне управління» та Політична партія «Самопоміч» засновником якої є міський голова Львова Андрій Садовий.

Зазначимо, відповідно фінансового звіту та розміру виборчого фонду Андрія Садового екскандидата на посаду президента України, ПАТ «Промбудприлад» проспонсорував мера міста на 3,3 млн грн.

Згідно з даними Youcontrol, більшу частину акцій, а саме 84% належить ПАТ «Південьзахіделектромережбуд», яке наприкінці 1990-х викупили «Галицькі інвестиції» чинного мера Львова. Серед засновників компанії вказуються також Друль Оксана та Сікорський Віталій котрі є засновника ПП «Західний Буг», ТОВ «Радехів-цукор», директор ТОВ «Радехівський цукор» та ряду інших компаній.

Варто зазначити, після публікації видання «Вголос» матеріалу про забруднення річок Західний Буг та Київський Потік викидами із ТОВ «Радехівський цукор», журналістам почали приходити погрози. 

Окрім того, гроші від партії отримувала останні два роки і дружина підприємця, Фільченко Христина, у розмірі 1,6 млн грн. Як зазначено на її сторінці у фейсбуці, вона здійснює діяльність салону краси за цією ж адресою, вул. Сахарова 42. 

Юрій ЛУЖНИЙ, для Leopolis.news