logo
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

Що таке локдаун: які обмеження передбачає та умови його запровадження в Україні

27-11-2020 12:148467

Що таке локдаун: які обмеження передбачає та умови його запровадження в Україні
Фото: УНІАН

В Україні дедалі частіше останнім часом обговорюється можливість запровадження локдауну, з огляду на погіршення епідеміологічної ситуації із захворюваністю на коронавірус, пише УНІАН.

Що таке локдаун

Локдаун – це жорстка форма карантину, що обмежує вільне пересування територією країни та свободу дій у межах певної зони. За такої системи обмежувальних заходів нормально функціонують лише організації, що забезпечують основні потреби громадян, та об'єкти критичної інфраструктури.

Він може передбачати закриття кордонів країни, введення комендантської години, скасування міжнародного та міжміського транспортного сполучення, закриття закладів освіти, закладів громадського харчування та розваг.

Такі обмеження вже діяли в Україні з середини березня до кінця травня. Тоді влада вдалася до жорсткого карантину, аби підготувати систему охорони здоров’я до напливу хворих на COVID-19. З кінця травня їх почали послаблювати, згодом уряд запровадив адаптивний карантин, котрий нещодавно замінили карантином вихідного дня.

За яких умов в Україні можуть запровадити локдаун

Кабінет міністрів України розглядає можливість запровадження жорсткого карантину під час зимових свят як один із можливих сценаріїв. У цьому на засіданні 25 листопада запевнив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Водночас міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначив, що підставою для термінового запровадження локдауну може бути лише заповненість ліжок у лікарнях на понад 75%, що означатиме загрозу колапсу медичної системи.

 

В Офісі президента Україні, своєю чергою, стверджують, що рішення про запровадження локдауну може бути ухвалене після третіх вихідних «карантину вихідного дня» – тобто після 28-29 листопада.

Leopolis.news